Witam, mam problemik. Siostra zleciła mi format, bo komp już jej totalnie wariuje i chce mieć spokój. Problem w tym, że zgubiła gdzieś sterowniki.
Rozmyślam teraz, czy warto zainstalować zainstalować na nim xp z sp3 i użyć everlasta do ściągania sterowników z internetu, czy polecić jej windows 7, który sam się zajmie driverami.
Jedyny problem co do win7 jest to
Intel® Celeron® CPU 530 @ 1.73GHz
1,49 GB RAM
80gb dysk twardy
wersja 32bitowa zabierze jeszcze 16gb miejsca, aby dobrze się trzymała. Siostra nie gra w nic na kompie i używa go w sumie tylko do neta i nauki.
Nie wiem kto nagadał ci głupot ze win 7 sam zajmuje się sterownikami ? ma ich dużą liczbę co nie znaczy ,ze wszystkie i albo je sobie znajdzie albo nie (w zależności od sprzętu ) ,jeżeli nie bo powiedzmy sprzęt jest dość stary to mogą być więsze problemy ze znalezieniem sterowników niż pod xp,Win 7 nie jest cudownym systemem który wszystko ma,Vista też ma większą bazę sterowników niż xp co nie znaczy ,że zawsze znajdzie sobie sterownik pod konkretny sprzęt,wnioskując po tych kilku parametrach co podałeś,sprzęt najnowszy nie jest,ma mały hdd,ja bym instalował XP i skorzystał z dowolnego programu do wyszukiwania sterowników (nie Everesta bo to nie to samo) i po kłopocie
Niżej podaje Ci link do strony serwisowej Online. XP czy 7 serwis sam znajdzie brakujące sterowniki.
Warunek: musisz zainstalować system,nie ważne który, podłączyć się na nim do sieci , wejść na podany niżej link i przeskanować sprzęt.
Po przeskanowaniu serwis skieruje Cie do odpowiednich sterowników dla Twojego sprzętu. Naprawdę godne polecenia, jedyny minus (nie dla wszystkich) - serwis w języku francuskim.
saper1972 , ma racje na taki sprzęt powinieneś raczej instalować XP.Do 7 brak wielu sterowników, szczególnie do starszego sprzętu, przynajmniej na razie.Czy to się zmieni też nikt nie wie.Co do sterowników to programów, które je wyszukują raczej nie polecam.Podaj jaką masz płytę główną(możesz to sprawdzić CPU-Z) i kartę graficzną, to pomożemy Ci w doborze odpowiednich.
co wy gadacie, instalowałem 7 na gorszym sprzęcie. 1.72, 1 gb karta inetel zintegrowana, model laptopa Lenovo 3000 N100. brakowało mu tylko sterownika do dźwięku, a tak ładnie śmiga. i nawet gg 10 jest:)
To u góry to miał być cytat z mojego postu?Jeśli tak następnym razem używaj przycisku ‘‘cytuj’’ lub ‘‘quote’’
Wady, hm…np nie lubię instalować zbędnego oprogramowania, które ściąga nie wiadomo co i skąd i do tego zawsze znajdzie w systemie jakieś brakujące sterowniki mimo że wszystko jest zainstalowane, strona do której podałeś link próbuje zainstalować jakąś wtyczkę, tego też nie lubię ;).Poza tym większość tego typu stron\programów jest niby darmowa, pobierasz program\wtyczkę, wszystko ładnie, znajduje sterowniki i niespodzianka za pobranie sterownika trzeba płacić.Wiec skoro sam tego nie używam, nie proponuje też osobom które proszą o pomoc.Nie wiem jak jest w przypadku strony którą podałeś i nie zamierzam sprawdzać, ale nie widzę problemu Ty podałeś takie rozwiązanie ja inne a karpiu2150 sam zdecyduje co mu bardziej odpowiada.
@ troiP , no to bez dźwięku to też chyba nie bardzo, wystarczający powód żeby się nie przesiadać bo co Ci po ‘‘niemym’’ systemie.
Ogólnie tak na szybko im lepszy komputer tym lepszy system mieć się powinno xD , jak ktoś jest zielony to lepiej zapłacić za Wersje BOX a w razie problemów masz całodobową pomoc techniczną.
Odezwę się jak już będę robił sis tego formata:) i też zwykle nie używam żadnych programów aktualizujących.
poza tym, po zainstalowaniu xp, w managerze urządzeń wyświetlą mi się sterowniki jakich brak rozumiem ? I wtedy mogę sam pościągać, lub użyć everlasta i sprawdzić spokojnie czego brakuje ?
W menadżerze będą tylko nierozpoznane urządzenia, a to nie wiele ci da, chyba że sprawdzisz identyfikatory tych urządzeń.Łatwiej jednak będzie na początek sprawdzić model płyty głównej.Do tego możesz użyć CPU-Z - link do wersji, która działa bez instalowania.O ile to płyta producenta który jeszcze istnieje nie powinno być problemów ze znalezieniem sterowników.Podaj jeszcze model karty graficznej(CPU-Z lub GPU-Z) i muzycznej jeżeli używasz osobnej karty(nie zintegrowanej na płycie).