Konfiguracja sprzętu:
System: Windows XP Professional 5.1.2600(D)
Procesor: Intel Pentium Dual Core E2180 1,2 GHz
RAM: DDR2-SDRAM 2GB
Płyta główna: Gigabyte P31-DS3L
Dysk twardy: Samsung HD321KJ 320 GB
Cel: Przyśpieszyć działanie komputera
Metody i środki do osiągnięcia celu: Wymiana dysku twardego na dysk SSD Goodram C40 60GB
Dokładny opis sytuacji: Zainstalowany w komputerze twardy dysk podzielony jest na dwie partycje, C:\ - system, programy i dokumenty użytkownika, oraz D:, przewidziana na dane. Partycja C:\ ma pojemność 90 GB, system plików NTFS, reszta dysku używana jest jako partycja na dane, system plików także NTFS, . Dysk SSD, który ma zastąpić stary talerzowy dysk, ma tylko 60 GB pojemności. W związku z tym przy pomocy Gparted zmniejszyłem partycję systemową do 50 GB, aby przy odtwarzaniu zmieściła się nowym dysku. Następnie przy pomocy dystrybucji CloneZilla wykonałem kopię partycji. Repozytorium kopii systemu znajduje się na dysku D:. Po udanym klonowaniu podłączam dysk SSD i po restarcie przy pomocy CloneZilla odtwarzam partycję C:\ na dysku SSD.
**Problemy.**Po odtworzeniu partycji z obrazu z repozytorium na dysku D:\ otrzymuję komunikat
Error: unknown filesystem.
grub rescue>
Znalazłem jak rozwiązać ten problem, niestety gdy pojawia się wyżej wymieniony komunikat, przestaje działać klawiatura. Próbowałem naprawiać MBR przy pomocy Windows XP Recovery Console, niestety bez rezultatu. Partycję wykonywałem z poziomu Beginer mode, próbowałem używać Expert Mode ale niestety nie do końca jestem pewien czy pracuję na dobrych ustawieniach. Co prawda znalazłem kilka tutoriali na temat korzystania z CloneZilla ale nie pasują one do mojej konfiguracji i do tego co chcę uzyskać.
Czy ktoś mający większe doświadczenie w temacie klonowania dysków/partycji mógłby podpowiedzieć co zrobić aby bezproblemowo przenieś partycję systemową na nowy dysk. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.