Temat wałkowany od dawna ale normalnie już nie wiem jak to zrobić. Potrzebuje zainstalować WXP na compaq cq57 400so próbuje dodać ten sterownik do instalki w programie nlite tylko… nlite go nie wykrywa. Proszę o pomoc (tak xp jest potrzebny jeszcze w 2019 roku ponieważ ten laptop będzie dla mojego ojca dla którego istnieje tylko XP
poza tym ten laptop na W7 ledwo daje sobie radę z filmikami na YouTubie w 720p)
Jeżeli nLite nie wykrywa sterownika, to może jest w złym formacie? Jaki plik masz przygotowany do integracji? Możesz podesłać link do sterownika?
W tym linku:
masz na dole stery “x32.zip”. Spróbuj tych, może pomoże - w tym modelu laptopa są stosowane dwie różne płyty (tyle na szybko wyczytałem), tak że “chybił - trafił”. Daj znać jaki efekt.
P.S.
W biosi-e nie ma czasami opcji przestawienia trybu z AHCI na IDE?
Sterownik powinien być dopasowany do wersji jaka jest w tym modelu laptopa.
Masz Chipset AMD czy Intel?
Jeśli AMD to AMD A50M, jeśli Intel to HM55 lub HM65
Sprawdzałeś w Bios czy da się wyłączyć SATA?
Wtedy może zobaczy dysk.
Więcej na ten temat tutaj
HP Notebook PCs - Problems when Installing Windows XP
AMD i nie niestety bios nie ma tej możliwości jak by była to bym w nLITE się nie bawił
Dziękuje wszystkim za pomoc Winda już się instaluje.
Daruj sobie XP, raczej postaw tam jakiegoś lekkiego Linuksa, Xubuntu powinien dać mu nowe życie.
Nie martw się ojciec szybko ogarnie, mój się praktycznie bez żadnych pytań zadomowił.
To nie dla mnie tylko dla ojca.Naprawdę nie chce mi się go od nowa uczyć nowego systemu, jeśli chce to niech go ma. Powiedziałem że jest nie wspierany i może mieć wirusa i nic
Ale tu nie ma czego uczyć, pokazałem dziewięcioletniej córce Xubuntu i jedyne o co zapytała to hasło.
Zainstalowałem go ojcu to tylko skonfigurowałem mu odcisk palca zamiast hasła i żadnych pytań nie miał, po prostu używa i jest zadowolony.
Spróbuj, może go uszczęśliwisz.
Poświęć te kilkadziesiąt minut dla człowieka który cię wychował.
Spróbuje obok zainstaluje
Pewnie, zrzuć tylko pasek na dół i tata będzie jak w domu.
Xubuntu jest bardzo lekki, na tym sprzęcie powinien fajnie śmigać.