Mam dziwny problem z komputerem. Otóż działa bardzo dobrze (jak na swój wiek), ale po skończonej pracy, gdy chcę go wyłączyć i klikam “Start” --> “Zamknij system”, komputer mi się zawiesza (nie wyskakują te 3 standardowe opcje: Stan wstrzymania, Zamknij system, Uruchom ponownie). Mam klawiaturę bogatą w przycisk tzw. POWER. Tym jednak też nie jestem w stanie zamknąć komputera, ponieważ po kliknięciu wyłącza się dobrze aż do momentu niebieskiego ekranu i popularnego napisu “Trwa zamykanie systemu”.
Pewnie jakiś proces nie może się zakończyć i XP nie może go zakończyć. Jest tak. Pobierz na pulpit roguekiller portable i uruchom, daj scan, potem delete. Zamknij program i spróbuj wyłączyć komputer. Logi będą na pulpicie. Jest na dole tej stronki, kliknij na pierwszego linka x86 http://forum.pcformat.pl/Lista-programo … -t?page=23 RogueKiller przywraca systemowe ścieżki i skróty w meny start.
Prawdopodobnie jakiś program podczas zamykania systemu „pracuje w tle”, co uniemożliwia jego zamknięcie. Standartowo powinno wyskoczyć okienko „Czekaj trwa zamykanie programu”, ale nie do końca jest to normą.
Najlepiej w takich przypadkach przeczyścić komputer ze zbędnych śmieci łącznie z kluczami rejestru po odinstalowanych programach oraz przeprowadzić defragmentację partycji systemowej. Programy do tego przeznaczone znajdziesz na portalu DP.
Radziłbym też w wierszu poleceń wpisać msconfig i zaznaczyć Uruchamianie selektywne.
Zajrzyj też do zakładki Uruchamianie i odznacz wszystko to, co wyda Ci się niepotrzebne – uważaj by nie wyłączyć coś systemowego, choć to mało prawdopodobne.
W panelu sterowania -> dodaj usuń programy sprawdź czy nie masz wpisów programów, o których nic nie wiesz takich jak przykładowo, Toolbar. Oczywiście w takich przypadkach zaleca się ich bezzwłoczne usunięcie.