WINDOWS XP - Nie da się sformatować

Witam. Mam pewien problem, mianowicie zainstalowałem sobie WIN XP i niestety komuterek nałapał troszkę wirusów, które chciałem usunąć… Problem polega na tym, że nie mogę sformatować dysku. Może jest na to jakiś “Windowsowy” sposób, ja korzystam jednak z dyskietki startowej i po wpisaniu komendy

c: -> dir: -> Pojawia się “Błędne określenie dysku”

Dysk D oraz floppy odczytuje normalne… Czy to wina ustawień w windowsie? co z tym zrobić albo jak inaczej sformatować dysk? Prosze pomóżcie bo muszę to zrobić jak najszybciej a pomysłów nie mam :frowning:

Wpisz w szukajkę formatowanie lub popatrz tu:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=45731

A może zamiast od razu formatować wklej loga hijackthis na forum (opis w dziale bezpieczeństwo)

djmouse , z jakiej dyskietki startowej prubujesz odczytac zawartośc dysku poleceniem dir, dyskietka Win98/ME ? Jaki system plików na partycji C:\ (jesli NTFS to bez modyfikacji dyskietki startowej nie bedzie widziana zawartość) i jaki system plików na innych partycjach ?

Tak, co do dyskietki to Win98, nigdy z tym nie było problemu no a teraz sam nie wiem :frowning: Co do systemu plików to fat32 tak? napewno nie NTFS

Możesz dowolną partycję ( systemową też ) sformatować za pomocą programu Partition Magic 8.0. Jest to bardzo dobry program, który formatuje, zmienia rozmiar, łączy i o tylko chcesz co związane z partycjami. Minus: Wersja Trial :/. Ale spoko, możesz spróbować… Obsługa nie jest zbyt skomplikowana :D.

Patition Magic w wersji trial nie idzie nic zrobić.

Czyli wszystko zawsze będzie po staremu ==> chcemy zmian to trzeba kupić pełną wersję :wink:

aju , aha to przepraszm bardzo. sam korzystam z pełnej wersji więc nie wiedziałem, że tak jest w Trialu :/. Ale za to ten program jest bezpłatny więc mozesz skożystać z niego ----> Partition Logic 0.62.

djmouse , a nie możesz tej partycji sformatować z pod instalatora Windows Xp, szybsza metoda niż z dyskietki startowej :slight_smile:

włóż płyte z windowsem zmień kolejność bootowania w BIOSie, wejdż to konsoli odzyskiwania i zrób formata

djmouse , proszę:

Jak podzielić na partycje i sformatować dysk twardy w xp

Sformatuj płytą WinXP

HarryPotter , zobacz, jeden post wyzej, dałem linka do posta w którym jest opisana ta czynnośc…

:roll:

Dzięki bardzo za podpowiedzi :slight_smile: Pozdrowionka.