Witam . Po załaczeniu komputera mam następujący komunikat : " Nie można uruchomić systemu Windows z powodu błędu w oprogramowaniu. Zgłoś ten problem jako: załadować wymaganych bibliotek DLL dla jądra systemu. " Tryby awaryjne nie działają , tzn dostaje taki sam komunikat. Próbowałem przez konsole odzyskiwania systemu poleceniami: bootcfg /rebuild ale bez rezultatów. Niestety nie wiem jak przez konsole odzyskiwania przywrócić system. Dodatkowo nie działa mi napęd. Błagam o pomoc jak odzyskać system, mam na kompie ważne pliki które potrzebne mi są w pracy. Z góry dziękuje za pomoc.
Może byś tak najpierw do googl zajrzał? Proszę: http://www.google.pl/search?q=%22+Nie+m … stemu.+%22
Zanim cokolwiek zacznie przywracać i grzebać to poszukaj jakiś napęd CD oraz załatw jakiś LIVECD z linuksem, będziesz mógł przegrać dane na pendrive czy inny dysk.
Korzystałem z google’a ale praktycznie wszystkie sposoby wymagają włożenia płyty instalacyjnej do napędu a u mnie napęd nie działa. Nie można bezpośrednio z konsoli odzyskiwania systemu przywrócić XP do innej daty ?
Nie. Uszkodzony napęd nie jest problemem, ponieważ można instalkę XP nagrać na pena. W sieci jest pełno poradników jak to zrobić…
EWentualnie na pendrive wrzuc sobie recovery disc z xp i potem wejdz wiersz polecen i
bootrec /fixboot
Nie wydaje mi się, że jest to wina MBR. Jeżeli wysypałby się MBR, Windows by w ogóle nie ruszył. Ba! Nawet partycje nie byłyby widoczne, tylko dysk byłby widoczny jako pusty, bez partycji. Tak BTW, to XP ma komendę fixmbr, tą co Ty podałeś zadziała tylko na viście i 7.
Udało mi sie uruchomić Windowsa Xp live z pena , wrzuciłem do system32 brakujący hal.dll ale dalej nie wiem jak przywrócić system. Teraz już nie ma tamtego komunikatu , jest pasek ładowania po uruchomieniu Windowsa ale po kilku “przebiebnięciach” zatrzymuje się i koniec , nic się dalej nie dzieje. Tryb awaryjny dalej nie działa, tzn jest tylko czarny ekran.
To teraz spróbuj w takim razie wrzuć na pena normalnego XP i zrób nakładkę wciskając klawisz r po zaakceptowaniu licencji klawiszem F8. Jeżeli chodzi o dane, to się nie martw o nie. Instalacja nakładkowa ich nie tknie, ponieważ przy niej partycja nie jest formatowana i ma ona za zadanie skopiować pliki systemowe z płyty na dysk i nadpisać nimi te istniejące… Zreszta sam zauważysz, że Windows będzie się instalował tak samo jak w przypadku standardowej instalacji.
Na tego samego pena na ktorym mam xp live ?
Tak, tylko sformatuj go najpierw… Tu masz co i jak: http://walendowski.com/2009/02/19/insta … eci-flash/
Mam jeszcze jedno pytanie - czy to musi być ten sam windows który instalowałem ?
Tak, w przciwnym razie instalator nawet nie zezwoli na kontynuację, ponieważ wyrzuci komunikat, że wersja WIndowsa z płyty nie zgadza się z tą na hdd. Musi też być ten sam SP.
No to klapa bo tego windowsa już nie mam …
– Dodane 26.06.2011 (N) 10:57 –
A tak przy okazji mam jeszcze jeden problem na laptopie związany z przywracaniem systemu: start-programy-akcesoria-narzędzia systemowe-przywracanie systemu nie działa, pojawia sie po prostu pusta plansza , punktu przywracania też nie sposób utworzyć, oczywiście restrui.exe też nie działa. Tydzień temu jeszcze działało a praktycznie nic na tym laptopie nie robiłem. Jak to naprawić?
Nie koniecznie - wystarczy, że pożyczysz od kogoś płytę z takim samym XP oraz SP i problemu nie będzie… Co do lapka, to włóż mu płytę z Windowsem, wpisz w uruchom cmd ,następnie polecenie sfc /scannow i poczekaj, aż skanowanie dojdzie do końca i wtedy sprawdź czy działa przyracanie. Jeżeli nie, to zrób nakładkę tak jak wyżej pisałem, czyli bootujesz instalkę XP, i wciskasz r po zaakcepowaniu licencji klawiszem F8 - to na 100% pomoże. Jeżeli dobrze kojarzę, to jeszcze jest jakiś plik ini, na który wystarczy kliknąć ppm, wybrać zainstaluj i wtedy przywracanie systemu zostanie zainstalowane na nowo. Problem w tym, że nie pamiętam co to za plik. Jak sobie przypomnę, to napiszę.