Chciałem sformatować komputer, bo sprawia problemy, ale nie chce wystartować z dysku instalacyjnego nawet po zmianie w Biosie na boot cd. Wcześniej już formatowałem komputer z tego dysku który mam i działał bez problemu. Jak inaczej mogę wymusić start z płyty a nie z dysku ? Próbowałem w biosie wyłączyć wszystkie booty oprócz stacji dysków, pokazuje wtedy żebym włożył poprawne źródło i zrestartował czy coś podobnego.
Jeśli płyta jest bootowalna, należy przy włączaniu komputera wcisnąć klawisz F8, następnie wybrać twój napęd CD/DVD
Próbowałem tak też, tylko u mnie jest F11 ale to i tak nie działa, chwile się zatrzymuje a potem i tak rusza z dysku, albo zatrzymuje się na czarnym ekranie i tylko miga takie " __ " białe u góry i to wszystko.
w biosie powinno być ustawione jako napęd 1 - cd-rom, następnie powinno się włożyć płytę i wyjść z biosu z zapisem i zaczekać chwile, po chwili powinien pojawić się napis, naciśnij dowolny klawisz by nastąpił rozruch z CD, lub coś w tym rodzaju, wciskasz spacje i ok.
zapewne opisałem coś co już wiesz ale nie szkodzi napisać.
pozdrawiam
Jeśli płyta jest nie uszkodzona to wszystko wskazuje na DVD/CD masz może jakiś inne DVD byś sprawdził czy Twoje jest nie uszkodzone
Można też zainstalować system przez pamięć flash(czyli pendrive).
asalas77 ,
Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
wiewi0r , nie na każdym kompie da się zainstalować XP z pena, bo nie wszystkie mobo obsługują boot z USB.
Też miałem kiedyś coś podobnego. Przestawiałem w BIOS - ie, nic to nie dawało. Płyta główna miała takie ustawienie,
że zawsze startowała z HDD. To był jej pierwszorzędny napęd wybrany domyślnie, i nie mogłem nic z tym zrobić. Ja tak miałem z płytą główną.
Nie zaszkodzi spróbować. Drugie, to może być to, że: mógł się uszkodzić plik odpowiedzialny za auto exe