Windows XP nie uruchamia się - dysk SATA


(Ermine Vacs) #1

Witam,

streszczę sprawę maksymalnie, tak żeby nie przynudzać:wink:

Problem jest następujący:

Po reinstalacji systemu Windows XP nie uruchamia się z dysku twardego (Samsung 160GB SATA). Wygląda to tak że BIOS podczas startu systemu pokazuje HDD i pozostałe perferia, ale po pewnej chwili jedyne co widać na monitorze to czarny ekran z migającym kursorem w lewym górnym rogu. Muszę koniecznie nadmienić, że reinstalka wykonywana była na innym kompie "żeby było sprawniej i szybciej". Natomiast na docelowej jednostce (po podłączeniu tego samego dysku) pojawia się czarny ekran, gdy próbuję uruchomić Windowsa XP czy to z tego HDD czy to z płyty CD (np. instalator nie dochodzi do momentu w którym wyświetlone są partycje na HDD, lecz wysypuje się wcześniej pokazując czarny ekran z migającym kursorem - w BIOSie widać że dysk jest wykrywany).

Co ustalono/co wykonano:

  • przy próbie odpalenia instalatora WinXP to samo dzieje się w przypadku różnych płyt instalacyjnych (sprawdzone na 3 różnych płytach) oraz na podłączonej nagrywarce innej firmy. Napędy DVD są ok.

  • dysk Samsung 160GB SATA wykrywany jest bezproblemowo na innych kompach - ten HDD jest sprawny

  • zainstalowany obecnie na HDD Samsunga WinXP uruchamia się na innych jednostkach (sprawdzone na 2 różnych konfiguracjach sprzętowych)

  • instalator Win8 nie uruchamia się (po wyświetleniu się logo Win8 system wywala jakiś błąd i nic się potem nie dzieje)

  • próba wgrania sterowników SATA z dyskietki podczas uruchamiania systemu WinXP nie udała się (operacja kończy się powodzeniem ale problem występuje nadal)

  • udało się odpalić Linuxa openSUSE z płyty CD, ale z powodu mułowatości kompa pokazało się tylko logo startowe z kameleonem, a następnie zwiecha systemu

  • nie da się uruchomić zadnego systemu za pomocą portu USB - nie ma takiej możliwości aby ustawić to w BIOSie

  • sprawdzono ustawienia w BIOSie: wyłączyłem wszystkie zbędne peryferia (FireWire, porty USB, flopa, porty szeregowe itd), upewniłem się 10razy że kolejność bootowania jest poprawna i że dysk jest wykrywany i za każdym razem to samo

  • podłączyłem inny dysk twardy (Seagate 320GB pod IDE) z zainstalowanym już WinXP i wciąż to samo - po pewnym czasie znajomy czarny ekran z migającym kursorem

sprzęt:

  • procek Athlon XP 2600+

  • płyta główna ABIT NF7-S

  • 1GB RAM (2x 512MB w dualu)

  • dysk twardy (1) Samsung 160GB (SATA) oraz (2) Seagate 320GB (IDE)

  • stacja dyskietek

  • nagrywarka DVD

Ręce mi już opadają.

Proszę o jakąś poradę bo nie wiem co mogę jeszcze zrobić aby zdiagnozować przyczynę.

Wiem że opis jest przytłaczający, ale chcę uniknąć porad typu "sprawdz czy masz dobrze podpięty kabel".

Kabli, taśm czy nagrywarek mam do dyspozycji parę sztuk, ale to nic nie daje.

Z góry dzięki za odpowiedź:slight_smile:


(system) #2

Reinstalację Windowsa XP należy wykonać na docelowym komputerze! To cała przyczyna. Po prostu zainstalowane “obce” sterowniki nie uruchamiają się na Twoim sprzęcie, który im nie pasuje. Sztuczka z instalacja na obcym komputerze bywa, że udaje się z Windowsem 7 , ale z XP-kiem bardzo rzadko.


(Ermine Vacs) #3

Dzięki za odpowiedź, ale:

nie mogę zainstalować tego systemu na docelowym komputerze bo instalator WinXP wywala w pewnym momencie błąd (czarny ekran, migający kursor) a w BIOSie pokazuje że dysk (SATA) jest wykrywany.

Poza tym próbowałem przy odłączaczonym HDD, bo sam instalator powinien się uruchomić. Testowałem na innych płytach instalacyjnych i na innych nagrywarkach i wciąż to samo.


(system) #4

No to masz uszkodzony lub źle skonfigurowany komputer, a instalacja systemu na “obcym” problemu nie rozwiąże. Winna może być płyta główna lub pamięć (i) Twojego komputera. Inna sprawa, ja bym na tej “wiekowej” płycie głównej nie używał współczesnych dysków SATA.


(Ermine Vacs) #5

Chcę tylko dodać, że pamięć RAM była testowana (Memtest) i jest ok. Dysk twardy który przez długi czas normalnie współpracował z Windowsem XP miał pojemność 160GB (dysk SATA). Niestety przy próbie update’u też same problemy. BIOS nie widzi pliku AWDFLASH.exe na dyskietce (próbowałem na wielu różnych nowo zakupionych dyskietkach).

Chyba pozostaje tylko rozejrzeć się za inną płytą główną która obsłuży ten procek.


(adam9870) #6

Przenoszenie systemu z komputera na komputer - jeżeli komputery nie są takie same, to raczej nie mogło się udać.

Próbowałeś w BIOS zmienić AHCI na IDE dla tego dysku?

Sterowniki do SATA: http://forum.pcformat.pl/Abit-NF7-S-Sterowniki-Sata-t