Windows XP nie wykrywa dysku


(Norbert Szymczak1) #1

Jestem w posiadaniu dysku Seagate Barracuja ATA IV model ST340016A 40GB. Gdy chcę zainstalować Windowsa XP SP3 instalator informuje mnie że nie widzi dysku:

f3ca3cc1d2e1ce16med.jpg

Mało tego gdy wcisnę D ekran robi się czarny, po chwili wyskakuje kolejny błąd:

0310453ecd64ab66med.jpg

Płyta główna MSI K8NGM-V

P.S pierwszy raz instaluje XP więc jestem zielony w tych sprawach :slight_smile:


(system) #2

Musisz zacząć od sprawdzenia, czy ten dysk jest widziany przez BIOS. Będzie to gdzieś na pierwszych zakładkach BIOSu.


(Cedar) #3

OK, przepraszam, przeoczyłem "ATA". W tym przypadku to co było tu wcześniej nie ma zastosowania w tej sytuacji.


(Lukasz Grzelak22) #4

bez sensu on ma dysk na ata a nie sata


(system) #5

cedar: nie deprecjonuj porady, skoro jest kierowana do kogoś, kto mówi, że jest "zielony". Po drugie, szanowni panowie, chodzi o dysk ATA a nie SATA. Wystarczy przeczytać i sprawdzić. Tak więc instalator XP-ka na pewno ma sterowniki do dysków ATA.

Po trzecie, do człowieka, który - jak sam twierdzi - jest "zielony", nie piszcie żargonem zrozumiałym może wielu uczestnikom forum, ale nie wszystkim - mnie też nie.


(Norbert Szymczak1) #6

a skąd mogę pobrać te sterowniki szukałem na stronie producenta ale jakoś nie wpadły mi w oko

Czy mogę odpalić je z PenDrive ?

P.S czy to któryś z tych ?

http://pl.msi.com/index.php?func=downloaddetail&type=driver&maincat_no=1&prod_no=223


(system) #7

HaSzySz: Nie potrzebujesz żadnych sterowników do Twojego dysku. Jesli instalator go "nie widzi" sprawdź to, o czym pisałem wyżej. Sprawdź też, czy dysk jest prawidłowo zasilany przewodem (taśmą 80-żyłową, bardzo "gęsta")) IDE, czy wtyk niebieski jest w gnieżdzie (tzw. kontrolerze) niebieskim na płycie głównej, czy do twardego dysku wetknięty jest drugi koniec przewodu a nie wtyk posredni, czy przewód zasilajacy - napięciowy jest dobrze wetknięty do dysku. Sprawdź, czy tzw. zworka na twardym dysku jest wetknięta w piny MASTER a nie SLAVE. Wreszcie sprawdź i dociśnij płytki z pamięciami RAM. Z kolei w BIOSie, w sekwencji bootowania ustaw napęd, z którego korzystasz podczas instalacji, jako pierwszy (1-st), a dysk twardy (HDD) jako drugi (2-nd) i dopiero teraz spróbuj instalować system. Myślę, że to na początek wystarczy...


(Norbert Szymczak1) #8

wielkie dzięki Poraj wystarczyło zmienić zworka z SLAVE na MASTER i wszystko śmiga


(system) #9

Miło mi. Powodzenia!