Sprzedawcy na allegro umieszczają czasem zdjęcia sprzedawanych Windowsów OEM. No i na tych zdjęciach wyraźnie widać, że Windows jest przeznaczony tylko do sprzedaży z komputerami określonej marki np. Dell. Tu przykład: http://www.allegro.pl/item756300778_win … ml#gallery
Czy kupując taki system mój Windows będzie nielegalny, nie będzie działał itp? I czy złamię prawo kupując taki system (czy też wina jest po stronie sprzedawcy)?
Podoba mi się ta dopiska mniejszą czerwoną czcionką ;]
"Oprogramowanie to jest przekazywane bezpośrednio nowemu właścicielowi w całości i razem ze komputerem DELL Optiplex GX1, z którym ten MS Windows XP PRO został kiedyś zakupiony - zgodnie z warunkami licencji OEM dla systemów dedykowanych, co nie łamie zasad panujących na Allegro oraz praw firmy Microsoft. "
A ogólnie system ten będziesz mógł zainstalować legalnie właśnie na tym niby dostarczanym razem z systemem komputerem Dell Optilex GX1 w innym wypadku będzie nielegalny… dziwne że takich aukcji nie usuwają.
Windowsy od Della są pozbawione numeru seryjnego, także nawet nie mógłbyś tego systemu aktywować. Az mi się wierzyć nie chce ze ludzie próbują to kupić! ;]