Windows XP Professional PL OEM

Zauważyłem całkiem ciekawą promocje na allegro Windows XP Professional i tutaj pytanie. Mam firmę i czy gdybym zakupił ten system to byłoby to legalne? Bo czytając to co tu jest napisane to system jest z jakiegoś uszkodzonego laptopa.

Jeżeli nie chcesz miec kłopotów przy najbliższej kontroli w firmie to szczerze odradzam ta “rewelacje” .

Od razu odradzam tą oferte, to może być nieźle podrobiony pirat :wink: Gdzieś pisało na dp ze ktoś sprzedawał właśnie XP’eki za 100zł i teraz siedzi chyba 5 lat :wink:

A istnieje wersja którą można zakupić i legalnie zainstalować na kilku komp. w firmie?

Z tego co się orientuję to microsoft nie sprzedaję już XP bo wciskają teraz ludziom Vistę, jeżeli już allegro to szukaj raczej produktów BOXowych, które nie są przypisane do komputera lub jego części

Ile komp. można przypisać do BOX?

SzymSzejdi , to, że nie sprzedaje to nie oznacza, że nie można kupić Windowsa XP Prof OEM.

wolałbym BOX bo w OEM można przypisać tylko do jednego komp.

niesuszek , tak tylko, że wersja OEM kosztuje około 350 zł +/- , a werjsa BOX około 1 tyś +/-

Po drugie tą wersję, co podałeś wlinku do windowsa, to wersja przeznaczona dla komputerów DELL. Chyba, że takie posiadasz to możesz kupić…

Dlatego radzę dobrzeć patrzeć, dokładnie czytać i nie podniecać się tanią ceną i prostym nagłówkiem…

Przeczytaj mój wątek od początku ;)) bo widzę, że jeszcze inny błąd wtrącasz.

viewtopic.php?f=13&t=264775

ostatnio też był taki temat :confused:

To są typowe podróbki, muszę jakoś rozwiązać problem kupna nowego systemu. Nie opłaca mi się kupować 5xOEM bo chyba 1xBOX wystarczy.

niesuszek , chyba, źle to pojołeś, albo ja pomieszam…

Kupno BOXa polega na tym, że jeśli zainstalujesz na jednym komputerze, to na drugim tego nie możesz…

Jeśli robisz reinstalka, wymieniasz płytę główną, to znowu instalujesz tego BOXa i używasz go na jednym komputerze…

On nie ma licencji żeby jednocześnie używały z niego 5 komputery !

Więc zdaje mi się, ze chyba będziesz musiał zainwestować w OEM.

Caps Lock się zaciął, opcja edytuj i popraw.JNJN

ten link z allegro to system dla komputerów dell, czyli pirat. szkoda mi lidzi, którzy to kupili.

Maestro00 , poczytaj:

http://pclab.pl/art33424.html

Jest to artykuł napisany po zasięgnięciu opinii u kompetentnych pracowników M$ Poland, a dopiero potem wypowiadaj się w temacie i nie wprowadzaj ludzi w błąd.

To jest tak samo jak byś kupił kradzione auto, jeżeli zostanie to wykryte nikogo nie obchodzi ileś ty za nie zapłacił po prostu je tracisz i tyle :stuck_out_tongue:

Zakupiłem już systemy. Teraz pytanie czy można zalegalizować system bez formatu?

Oczywiście poprzez zmianę Serial number.

Jak tego dokonać?

1. start -> uruchom -> regedit

2. HKEY_LOCAL_MACHINE -> Software -> Microsoft -> Windows NT -> CurrentVersion -> WPAEvents

3. Kliknij dwa razy na OOBETimer zaznacz wartość CA i ją skasuj

4. Start -> Uruchom tu wpisujemy %systemroot%\system32\oobe\msoobe.exe /a

5. Wybierz aktywacje przez telefon.

6. Wciśnij zmień klucz produktu.

7. Wpisz legalny klucz

8. Aktualizuj.

9. Reset kompa.

10. Start -> Uruchom wpisujemy %systemroot%\system32\oobe\msoobe.exe /a