Windows XP pulpit nie reaguje(STPD.sys)


(Sebastian Lawiak) #1

Tak jak w temacie, bonusem jest to - W menadzerze zadań próbuje włączyć przegladanie dysku C pokazuje mi że on nie istnieje, nie działa właczenie innych folderów jak np appdata

Nic nie instalowałem, wyłączyłem komputer, poszedłem sprzątać włączam a tu pulpit się nie ładuje, tylko kursor i ctrl+alt+delete reaguje

Co mam robić ? Combofix ?

Jedyne co się instalowało to aktualizacja bazy danych avasta

Przy ładowaniu systemu w trybie awaryjnym pojawia się zapytanie o stpd.sys


(mareksolak) #2

ctrl+alt+delete > plik > nowe zadanie >C:\WINDOWS\system32\Restore\rstrui.exe i cofnij go do czasu jak jescze było normalnie - może się uda


(Atis) #3

A w ogóle możesz uruchomić w trybie awaryjnym?

Wczoraj był na forum bardzo podobny temat i przyczyną był Avast.

Po odinstalowaniu Avasta problem został rozwiązany.

Jeżeli chodzi o logi to z OTL:

otl-gmer-rsit-dss-inne-instrukcje-t370405.html


(Sebastian Lawiak) #4

Odinstaluje avasta

A przywracanie systemu pogorszyło sprawe

-- Dodane 06.04.2012 (Pt) 16:32 --

Avasta już nie ma a problem ten sam

-- Dodane 06.04.2012 (Pt) 16:47 --

Czy Manual File Scan - Getting Folder Structure zawsze trwa tak długo ? Mowa o OTL

-- Dodane 06.04.2012 (Pt) 16:50 --

http://wklej.to/1LXBk prosze skan z OTL

-- Dodane 06.04.2012 (Pt) 16:53 --

http://wklej.to/ssA6B

-- Dodane 06.04.2012 (Pt) 17:01 --

Nie zaznaczyłem LOP i Purity sorka, http://wklej.to/Visu8


(Atis) #5

Nie widać infekcji tylko dużo śmieci typu Toolbar.

Poza tym użyłeś ComboFix i nie pokazałeś loga.

Spróbuj w ten sposób:

Start -> Uruchom (klawisz z logo Windows + R) -> wpisz: msconfig

  1. Odznacz wszystkie pozycje z zakładce Uruchamianie i zrestartuj komputer.

  2. Jeżeli problem nadal występuje to przejdź do zakładki Usługi i zaznacz:

  3. Ukryj wszystkie usługi firmy Microsoft.

Teraz odznacz wszystkie pozycje i zrestartuj komputer.


(Sebastian Lawiak) #6

ComboFix ma problemy z instalacja

  1. Odznacz wszystkie pozycje z zakładce Uruchamianie i zrestartuj komputer.

Już to robiłem teraz sprobuje to drugie

-- Dodane 06.04.2012 (Pt) 17:25 --

Nic to nie dało.

Przy załadowaniu trybu awaryjnego z stpd.exe wystapił ten sam błąd - załadowała się tylko część ikon na pulpicie

Wczesniej przy włączaniu minecraft i youtube naraz pojawiał się bluescreen w którym było coś o watchdog.sys może to wina sterowników graficznych ?


(Atis) #7

Sterownik sptd można odinstalować SPTDinst - Uninstall

A może zrób naprawę z płyty instalacyjnej: Klik


(Sebastian Lawiak) #8

Ale do czego on służy ?


(Atis) #9

To jest serownik od programów do tworzenia napędów wirtualnych, Daemon Tools, Alcohol.


(Sebastian Lawiak) #10

Taaak ! Udało się zainstalowałem sterowniki nvidia od nowa. Co mogło być przyczyną ich awarii ?


(Atis) #11

Zrób porządek w tym systemie i odinstaluj wszystkie śmieci:

Akamai NetSession Interface, InnoGames Polska Toolbar, Babylon toolbar, Conduit Engine, kikin Plugin, SweetIM Toolbar, FreeOnlineRadioPlayerRecorder Toolbar, Pasek &Crawler, XfireXO Toolbar, Crawler Toolbar.

Sprawdź dysk za pomocą HD Tune:

http://www.dobreprogramy.pl/HD-Tune,Pro ... 12177.html


(roobal) #12

Nero117 , zgodnie z regulaminem, który zaakceptowałeś podczas rejestracji, proszę dokonać zmiany tytułu na taki, który wstępnie opisze problem, w przeciwnym razie temat wyląduje w koszu.


(Sebastian Lawiak) #13

Już.

Dziś powtórka choć jest postęp, pulpit załadował się cały i reagował przez jakiś czas(procz paska narzedzi ikony obok zegara się nie załadowały)

Potem działało już tylko ctrl+alt+del

-- Dodane 07.04.2012 (So) 12:43 --

Dobra usunąłem stpd.sys i wyłączyłem go w rejestrach(bo usunac się nie dało) tylko jak teraz mam używać daemona by to się nie powtórzyło ?

-- Dodane 08.04.2012 (N) 12:11 --

3 dzień, 3 raz to samo ! Stpd nie ma, w czasie gry wywaliło mi bluescreena i coś o nv4_disp.dll (geforce8600gt) co się dzieje ?