Windows XP + Windows 98 (ponowna instalacja 98)

Pewnie już było tysiące razy ale to mój pierwszy post na tym forum więc wybaczcie lenistwo, trochę poczytałem ale do końca nie jestem pewien dlatego zapytam jeszcze raz, mam problem a mianowicie mam na partycji C zainstalowanego Windowsa 98 (FAT32) a na partycji D Windowsa XP (NTFS) lecz niestety win 98 się posypał i potrzebna jest ponowna instalacja :frowning: I tu pojawia się pytanie co i jak zrobić aby po ponownej instalce Win 98 (i formacie dysku C) nie stracić opcji wyboru dwóch systemów. Skopiowanie istniejącego już pliku boot.ini i podmiana go po instalacji raczej nie rozwiąże problemu, trzeba chyba będzie skorzystać z konsoli odzyskiwania?! Jeśli tak to jakich po kolei użyć komend (fixmbr, fixboot) aby przywrócić aktualny stan?

Czy samo użycie konsoli odzyskiwania i polecenia bootcfg /rebuild nie rozwiązało by mojego problemu, oczywiście już po zainstalowaniu Win 98?

Jeszcze tego nie robiłem ale wydaje mi się, że po ponownej instalacji Windowsa 98 powinien startować tylko Win 98 bo Windows XP nie będzie widoczny, więc naprawiać będę Win XP i chyba do tego systemu będę się logować z poziomu konsoli i ten system naprawiać ale może się mylę, dlatego właśnie zadałem to pytanie?!

Wolę dwa razy zapytać zanim zacznę coś robić, bo szkoda mi czasu na ponowną instalację dwóch systemów.

Z góry dziękuje z pomoc

sformatuj partycje z 98 i go zainstaluj. Po instalacji będzie się 98 uruchamiał domyślnie, aby przywrócić bootloader xp. Uruchom z płyty xp konsole odzyskiwania i w niej zrób

fixmbr

fixboot

Dzięki za pomoc, dam znać jak poszło.