Mam sobie komputer, który znacznie unowocześniłem. Niestety wymiana komponentów na nowsze nie przyniosła oczekiwanego rezultatu, a jedynie obgryzła system. Działa on nie stabilnie, wiesza się, długo uruchamia itp. jednym słowem jest do wymiany. Po namysłach uznałem, że systemem wprost idealnym na mój komputer jest Windows XP Professional 64 bit. Niestety nigdzie nie mogłem znaleźć licencji systemu, ale wykopałem stronę (raczej zaufaną) z której mogę pobrać wersję testową:
http://download.chip.eu/pl/Windows-XP-x64-Edition_106138.html
Ale znów pojawiają się problemy: Jak mam się skontaktować z Microsoftem, czy sprzeda mi on klucz aktywacyjny do tak starego systemu , no i czy w ogóle to jest w pełni legalne?
Nie jest dla mnie ważne, że istnieje tylko angielska wersja tego Windowsa, dam sobie radę.
Specyfikacja mojego komputera:
Płyta główna: ASRock Alive NF4G-DVI
Procesor: AMD Athlon 64 X2, 2,60 GHz wymieniany za AMD Sempron 2600+, 1,60 GHz
RAM: 3,5 Gb: 512Mb incom + 2Gb Good ram + 1Gb Hynix Mam zamiar wymienić kość 1Gb na kolejną 2Gb Good rama
Dysk: Dotychczas Maxtor 80Gb, ale specjalnie na nowy system dodam jakiś od laptopa
Zasilacz: Modecom Premium 350w zamienię go na używanego Enlighta 400w
System: Windows XP Professional 32bit
Chciałbym kupić kartę graficzną GeForce GTS 450, po wymianie zasilaczy, ale czy do tego systemu będą sterowniki?