UFEI jak jest, to przestawione na Legacy / wyłączony secure boot?
Nie wiem czy komputer ma Secure Boot, gdyż jest on nieco stary.
Bardzo stare komputery (płyty główne, BIOSy) nie dawały się bootować z pendrajwa!
No to bardzo stare. Ja mam z Core2Duo 9 lat i botowałem nie jeden raz.
Może kapryśny co do paluszków USB ja np. na podobnie starej płycie głównej wystartuje tylko z jednego starego pendrive a nowsze stają na ekranie podzespołów.
Być może tak jest, nie wiem. Chociaż od 3 lat, na jednym pendrivie przeprowadzam instalację Windowsa.
Teraz jestem udu**ony. Mam w planach przeprowadzić format i postawić system od zera. Ale jak na razie, nie jest to możliwe, skoro komputer ma taki kaprys z pendrive. Jeszcze nie wiem co zrobię.
Botuje system programem Windows 7 USB DVD Download Tool. Ostatnia nadzieja.
Niestety, nie działa. Nie mam pomysłów.
Może ten temat, ma jakiś związek? https://forum.dobreprogramy.pl/t/partycja-zastrzezona-przez-system-wymaga-defragmentacji/565127/12
Pewnie już próbowałeś ale spytam proforma. Próbowałeś zmienić port usb?
Port USB zmieniałem, jak i wszystkie też są sprawne.
Dla jasności problemu, mógłbyś podać firmę i model płyty głównej komputera?
ASUS P5QL-E. Powinno wystarczyć.
Ten pendrive - jak jest sformatowany : FAT32 czy NTFS ?
Wejdź do BIOSu (klawisz Delete) i pierwszej zakładce Main otwórz pozycję Storage Configuration. Tam sprawdź i pokombinuj z pozycją SATA Configuration, może być Compatible lub Enhanced, oraz z pozycją Configure SATA as - może być IDE lub AHCI. Przy którejś z tych kombinacji bootowanie komputera powinno zaskoczyć. Oczywiście przed tym zmiany w BIOSie trzeba potwierdzić (klawisz F10) i zrestartować komputer.
A sprawdzałeś czy działa np.Ubuntu?
Przeformatuj na FAT32
Dla Win10 tak samo jak Win8.
@Astor444 sprawdziłem wszystkie kombinacje SATA Configuration z Configure SATA as. Na końcu przywróciłem domyślne ustawienia bios. Bez zmian.
Robię format pendrive tak, jak pisze @anon47021787
Zmieniłem Pendrive na FAT 32. Ale program Windows 7 USB DVD Download Tool wymusił na mnie format, przez co widzę, że Pendrive “robi się” w NTFS.
Uruchamiasz komputer przyciskiem power i jednocześnie napierdzielasz w klawisz ESC aby dostać się do boot menu tej płyty głównej Asusa.
Widzisz podpiętego tego pena?
Jeśli tak, wybierasz go strzałkami. I co? (dalej znak zachęty?)
Czy na tej konkretnej MB i na tym konkretnym pendrive USB instalowałeś Windowsa?
Alternatywa:
Instalacja Win 10 z płyty za pomocą nagrywarki USB/ zwykłej nagrywarki jesli podłączna (nar…pożyczyć)/ zwykłej nagrywarki jeśli masz adapter CD-ROM HDD SATA -
ALLEEE w boot menu musi być widoczna…
Na tej płycie głównej, klawisz F8 wywołuje Boot Menu. Tam Pendrive jest widoczny, jako USB Disc 2.0 - coś takiego. A co dalej, pisałem już wcześniej.
Co dalej - czytaj mój post do końca.
F8 wywołuje tryb awaryjny
Powiedz mi, czy Twój pendrive nie jest z obsługą USB 3.0 lub nowszego przypadkiem?? Kiedyś miałem podobny problem, i rozwiązaniem było użycie pendriva ze starszym złączem