Windows10UpgraderApp - jak to anulować?

dostałem lapka celem przygotowania systemu i aplikacji do pracy. Jakiś Dell Inspiron, siedzi sobie na nim Windows 10. Początek prac przebiegł bez przeszkód, ale wiedziony głupią ciekawością kliknąłem sobie w skrót widniejący na pulpicie, pt. “Aktualizacja Windows 10”, czy jakoś podobnie. Okienko powitalne wyświetliło komunikat powitalny, że w celu uaktualnienia systemu kliknij dalej. No to klikam dalej. W tym momencie okienko powiadamia wielkimi literami w nagłówku, że “Przygotowywanie aktualizacji”, a małymi pod spodem “Czekaj. Trwa aktualizowanie systemu do wersji Windows 10”. Żadnego bardziej szczegółowego komunikatu na temat przeprowadzanej operacji, żadnej opcji zamknij/cofnij/anuluj/zatrzymaj/spie*dalaj, za to jest nader pomocny wielki przycisk Minimalizuj.
Z dwojga złego wolałem już to zostawić zamiast ubijać proces ryzykując spieprzenie całego systemu. W końcu po dwóch godzinach doczłapał do końca, powiadamiając radośnie, że “po restarcie nastąpi uaktualnienie systemu i co mi zrobisz?”.

Pytanie: czy jest jakaś opcja, żeby przed restartem zapobiec nadpisywaniu wszystkiego, co on tam sobie uznał za stosowne (czyli tej “aktualizacji”)? Zauważyłem, że na partycji systemowej znajduje się folder $Windows.~BT, a w nim podfoldery Boot, Drivers, Critial, Sources i parę innych + NewOS, który z kolei zawiera strukturę folderów dysku systemowego, czyli Program Files itd., łącznie z Windows. Waży to wszystko 26GB i ma daty utworzenia właśnie na przestrzeni ostatnich 2 godzin. Jakie jest jego przeznaczenie?

w sumie z braku innych możliwości nadpisanie systemu żadną tragedią też by nie było i zapewne opcja powrotu do wcześniejszej wersji będzie możliwa, tyle że wizja paru godzin zabawy z przywracaniem tego, co zostało “zaktualizowane”, średnio mnie zadowala.

Zezwól mu na zaktualizowanie. Te pliki są potrzebne w aktualizacji. Po upgrade możesz usunąć.
I tak będzie możliwość przywrócenia poprzedniej kompilacji. Znajdziesz w odzyskiwaniu, jeżeli dobrze pamiętam.

1.Jeśli chcesz wrócić do wersji przed aktualzacją(masz na to 10 dni) to :
Start > Ustawienia > Aktualizacja i zabezpieczenia > Odzyskiwanie i wybierz polecenie Rozpocznij w obszarze Wróć do poprzedniej wersji systemu Windows 10.

1. W systemie Windows 10 folder $ WINDOWS. ~ BT zawiera poprzednią instalację systemu Windows. Pliki te są używane do zmiany wersji na poprzednią wersję systemu Windows 10.System Windows powinien automatycznie usunąć te pliki, po dziesięciu dniach, aby zwolnić miejsce na dysku.Możesz to też usunać sam.
    Jeśli chcesz usunąć te pliki to użyj narzędzia Oczyszczanie dysku.Aby to zrobić, otwórz narzędzie Oczyszczanie dysku i kliknij “Oczyść pliki systemowe”. Sprawdź następujące elementy na liście i usuń je:
  • Poprzednie instalacje systemu Windows: Usuwa foldery $ WINDOWS. ~ BT i Windows.old w systemie Windows 10.
  • Tymczasowe pliki instalacyjne systemu Windows: Usuwa folder $ WINDOWS. ~ WS w systemie Windows 10.
  • Kliknij “OK”, aby usunąć pliki.
    Jeśli jednak wybierzesz usunięcie folderu $ WINDOWS. ~ BT w systemie Windows 10, nie będziesz mógł wrócić do poprzedniej wersji systemu Windows zainstalowanego na komputerze.

Dzięki za wyjaśnienia. Jednak w końcu nie cofnąłem tego apgrejda i poinstalowałem wszystkie aktualizacje na nowo, bo w sumie i tak w tym systemie wiele rzeczy nie było. Ale przynajmniej będę wiedział na przyszłość. :slight_smile: