Witam chce mieć dwa widnowsy xp i 7 lecz jak chce zainstalować xp przez odpalonego kompa to wyskakuje “Wersja na dysku cd jest starsza od zainstalowanej na tym komputerze” a jak przez bios wyskakuje błąd “Błąd odczytu rejestru” i się komp resetuje . Można jakoś temu zaradzić? komputerze
a jak próbujesz przez bios zainstalować to w którym momęcie wyskakuje ci ten błąd? może płyta porysowana?
Zachowujesz kolejność:
Najpierw instalacja starszego systemu, potem dopiero instaluję nowszy?
Błąd wyskakuje jak już wyjdzie się z biosu i normalnie się komputer włancza i wyskakuje "Proszę włożyć dysk cd " czy jakoś tak wkładam i chwilę mieli płytkę i wyskakuje “Błąd odczytu rejestru” a co do płytki jeszcze pare miesięcy temu chodziła ładnie a rys na niej większych nie ma
– Dodane 17.02.2010 (Śr) 13:04 –
Nie teraz mam na kompie 7 a chce jeszcze xp zainstalować bo na 7 nic prawie nie chodzi bo wywala “aplikacja obsługuje widnows…”
No to mówię, że powinieneś to robić wg zasady najpierw starszy potem nowy.
A jaką masz wersję Windows 7?
Może dobrze by było ją zostawić a rozejrzeć się za możliwością wirtualizacji?
Może XP Mode będzie tym czego potrzebujesz?
Mam Widnows7 Ultimate 32bit
– Dodane 17.02.2010 (Śr) 13:10 –
A co do takich wynalazków to nie mam zaufania =P~
a no właśnie o kolejności zapomniałem :oops: jak teraz zainstalujesz xp to nie będziesz miał w rozruchu wyboru który system chcesz odpalić będzie startował automatycznie XP ale oczywiście jest później na to sposób żeby to okno wyboru się pojawiało. Jednak nie wiem czy kolejność instalacji systemów ma jakiś wpływ na samą instalację , nie powinno być przy instalacji takich problemów jakie ty masz …
nie za bardzo kumczę :shock: masz ustawiony w bios’ie rozruch z napędu ?
– Dodane 17.02.2010 (Śr) 13:16 –
wynalazków ? to w moim mniemaniu jedna z lepszych rzeczy ostatnimi czasy od M$ i jak dla mnie na nowsze sprzęty dużo lepszy wybór niż xp
Jak była jeszcze 7 beta to instalacja obok XP miała sens jednak teraz nie specjalnie chyba :roll: no hyba że masz jakiś ukochany program który ni hu hu nie dziala na 7
ale wtedy to tak jak napisal greh
Tak. W biosie instaluje się tylko instalka widnowsa. Potem uruchamia się odnowa komputer i wyskakuje okienko “Instalacja microsoft windows xp” albo “Windows7” wybiera się “Instalacja…” i tam jest takie okienko trzeba podać klucz itd.
hmmm. dziwne żeczy opowiadasz … a instalujesz na osobnej partycji ?
a ten xp to co to za wersja jego jest ?
Windows xp profesional sp3. Tak na dysku C tylko że w folderze widnows1.
adek351 ,
Poczytaj Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
Dostosuj podpis - odbierz PW.
czyli na tej samej partycji co win7 ,no to może tu tkwi problem (choć szczerze w to wątpię ), spróbuj na innej partycji xp zainstalować .
wszystko ok, ale jak ktoś np. nie ma płytki z windowsem 7 bo kupił lapka i system miał wgrany już?