Windwos xp i 7 na jednym komputerze

Witam chce mieć dwa widnowsy xp i 7 lecz jak chce zainstalować xp przez odpalonego kompa to wyskakuje “Wersja na dysku cd jest starsza od zainstalowanej na tym komputerze” a jak przez bios wyskakuje błąd “Błąd odczytu rejestru” i się komp resetuje :frowning: . Można jakoś temu zaradzić? komputerze

a jak próbujesz przez bios zainstalować to w którym momęcie wyskakuje ci ten błąd? może płyta porysowana?

Zachowujesz kolejność:

Najpierw instalacja starszego systemu, potem dopiero instaluję nowszy?

:wink:

Błąd wyskakuje jak już wyjdzie się z biosu i normalnie się komputer włancza i wyskakuje "Proszę włożyć dysk cd " czy jakoś tak :smiley: wkładam i chwilę mieli płytkę i wyskakuje “Błąd odczytu rejestru” a co do płytki jeszcze pare miesięcy temu chodziła ładnie a rys na niej większych nie ma :slight_smile:

Dodane 17.02.2010 (Śr) 13:04

Nie teraz mam na kompie 7 a chce jeszcze xp zainstalować bo na 7 nic prawie nie chodzi bo wywala “aplikacja obsługuje widnows…”

No to mówię, że powinieneś to robić wg zasady najpierw starszy potem nowy. :wink:

A jaką masz wersję Windows 7?

Może dobrze by było ją zostawić a rozejrzeć się za możliwością wirtualizacji?

Może XP Mode będzie tym czego potrzebujesz?

:slight_smile:

Mam Widnows7 Ultimate 32bit

Dodane 17.02.2010 (Śr) 13:10

A co do takich wynalazków to nie mam zaufania =P~

a no właśnie o kolejności zapomniałem :oops: jak teraz zainstalujesz xp to nie będziesz miał w rozruchu wyboru który system chcesz odpalić będzie startował automatycznie XP :slight_smile: ale oczywiście jest później na to sposób żeby to okno wyboru się pojawiało. Jednak nie wiem czy kolejność instalacji systemów ma jakiś wpływ na samą instalację , nie powinno być przy instalacji takich problemów jakie ty masz …

nie za bardzo kumczę :shock: masz ustawiony w bios’ie rozruch z napędu ?

Dodane 17.02.2010 (Śr) 13:16

wynalazków ? to w moim mniemaniu jedna z lepszych rzeczy ostatnimi czasy od M$ i jak dla mnie na nowsze sprzęty dużo lepszy wybór niż xp

Jak była jeszcze 7 beta to instalacja obok XP miała sens jednak teraz nie specjalnie chyba :roll: no hyba że masz jakiś ukochany program który ni hu hu nie dziala na 7 :smiley:

ale wtedy to tak jak napisal greh

Tak. W biosie instaluje się tylko instalka widnowsa. Potem uruchamia się odnowa komputer i wyskakuje okienko “Instalacja microsoft windows xp” albo “Windows7” wybiera się “Instalacja…” i tam jest takie okienko trzeba podać klucz itd.

hmmm. dziwne żeczy opowiadasz … a instalujesz na osobnej partycji ?

a ten xp to co to za wersja jego jest ?

Windows xp profesional sp3. Tak na dysku C tylko że w folderze widnows1.

adek351 ,

Poczytaj Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

Dostosuj podpis - odbierz PW.

czyli na tej samej partycji co win7 ,no to może tu tkwi problem (choć szczerze w to wątpię ), spróbuj na innej partycji xp zainstalować .

wszystko ok, ale jak ktoś np. nie ma płytki z windowsem 7 bo kupił lapka i system miał wgrany już?