Winlogon.exe - zły obraz, błąd przy strcie systemu

Podczas włączania komputera wyskoczyło mi “Hard disc error” włączyłem program chkdsk naprawiłem woluminy (chkdsk /p /r). Teraz jak włączam komputer po tym jak system się załaduje wyskakuje czarny ekran i błąd: “Winlogon.exe - zły obraz, aplikacja lub biblioteka DLL c:\WinXP\system32\shell32.dll nie jest poprawnym obrazem systemu Windows.NT. Spradź to z dyskietką instalacyjną”. Poteam jak nacisne OK to wyskakuje mi drugi błąd:"Błąd interfejsu użytkownika, nie można załadować biblioteki /dll interfejsu logowania użytkownika msgina.dll. Skontaktuj się z administraatorem systemu, aby zmienić bibliotekę DLL lub odtworzyć jej orginalną wersję. Tu można nacisnąć tylko “uruchom ponownie” więc pulpit mi się wogóle nie pokazuje. Prosze o pomoc

P.S pisze z laptopa

Hej,

Obawiam się, że problem z komputerem jest czysto sprzętowy - bardzo prawdopodobne, że dysk twardy uległ uszkodzeniu. Stąd te błędy o problemie z zainicjowaniem interfejsu. Na początek proponowałbym sprawdzić, czy kable do dysku twardego i do płyty głównej nie są poluzowane. Następnie na laptopie ściągnij oprogramowanie producenta do testowania dysków twardych. Program w 99% przypadków wypala się a płycie CD lub na dyskietce i z niej uruchamia komputer, by dysk został poddany gruntownej analizie.

Jakiej firmy dysk znajduje się w komputerze??

Pozdrawiam,

Dimatheus

Dziękuje za odpowiedź, firmy ci nie podam bo szczerze nie wiem jak, rozmontowałem kompa ale nic nie znałazłem żadego loga firmy itp. nawet nie wiem który to dysk twardy xd. A co do tego że jest zepsuty to pewnie masz racje bo za pierwszm razem jak włączyłem komputer to pisało coś “Hrad disc error” a potem te błędy. A teraz inne pytanie jeżeli bedzie tak jak mówisze to jest jakaś szansa by odzykać dsłownie jeden folder? z partycji na której nie znajduje się system ? bardzo mi na nim zależy. :frowning:

Hej,

Nie ma sprawy… :slight_smile:

Dysk twardy na górnej etykiecie posiada pełne dane - producenta i model. Tam wprost wszystko odczytasz. :slight_smile:

Domyślnie w czasie startu systemu płyta główna sprawdza status dysku twardego na podstawie analizy S.M.A.R.T. Jeśli wskazuje ona, że dysk jest uszkodzony, wyświetlony zostanie wskazany przez Ciebie komunikat.

Najlepiej byłoby uruchomić komputer z pomocą płyty boot’owalnej i wtedy przerzucić dane na inny dysk lub na przykład na pendrive’a. Bardzo dobry w tym celu byłby Hiren’s Boot CD i tryb Mini Windows XP.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Dzięki ci wielkie. Od kogoś usłyszałem że t może być wina windowsa przeinstalowałem go i działa wszystko więc to nie jest jego wina. Mam jeszcze jedno pytanie bo zostały foldery z programami z tamtego windowsa a neio ma ich w dodaj lub usuń program… można je usunąć prawoklikiem ?

Hej,

I tak, i nie… Problem z dyskiem mógł wywołać jakiś program, wirus lub inne mało fajne “rzeczy”. Ale mógł to też być objaw uszkodzenia dysku - na przykład zablokowana głowica. Po czasie się odblokowała, ale kto może dać gwarancję, że kolejnym razem też się odblokuje?? W każdym razie polecam sprawdzić kondycję dysku twardego. Dobrze nada się do tego Ashampoo HDD Control 1.10. Przede wszystkim zakładka Monitorowanie. Jaki jest status S.M.A.R.T dysku i jak program ocenił jego wydajność i stan? Dzięki temu programowi będziesz też mógł poznać producenta dysku twardego i ewentualnie dobrać odpowiednie narzędzie do jego przetestowania.

Wszystko zależy od tego, jak instalowałeś system - czy robiłeś nakładkę systemu na to, co już było na dysku, czy formatowałeś go?? Podejrzewam, że to pierwsze… A co to za programy i czy są zainstalowane w Program Files? Znajdują się na partycji systemowej czy nie??

Pozdrawiam,

Dimatheus