WinRAR vs. 7-Zip - który lepszy?

A co to jest ta liczba wątków? Można ustawić 1 albo 2. Sprawdzałem w pomocy, ale akurat tego tam nie widzę. Zresztą pomoc mogłaby być po polsku. Generalnie podczas tworzenia archiwum chyba najlepiej jedynie wybrać metodę kompresji i format, a resztę ustawień nie ruszać, co?

Aha, ten archiwizator Windowsa radzi sobie jedynie z formatem .zip czy może z jeszcze jakimś?

Ogólnie co do 7-Zip to wydaje się w porządku, ale trochę lipny ma interfejs, a szczególnie te ikony archiwów.

“Archiwizator Windowsa” służy tylko do pakowania i rozpakowywania archiwów zip.

Interfejs programu jak i ikony archiwów programu 7-Zip możesz sobie zmienić, w sieci dostępnych jest pełno “skórek”.

Niezbędnych Instrukcji i skórek poszukaj w Google :wink:

Przykładowy wygląd programu 7-Zip po modyfikacji:

image_id: 5681

A co do wątków znalazłem taką informację:

Mały problem po odinstalowaniu tego programu wystąpił, a mianowicie jak klikam PPM i daję “Nowy” to zniknęła tam opcja tworzenia archiwum zip przy pomocy narzędzia Windows. Jak to przywrócić? Po odinstalowaniu WinRAR-a nie było takich problemów.

Spróbuj skorzystać z przywracania systemu.

Z doświadczenia wiem, że przywracanie systemu bardziej szkodzi niż pomaga. Kiedyś zrobiłem i połowa gier mi potem nie działała. Nie da się inaczej tego przywrócić?

http://www.sevenforums.com/tutorials/28 … items.html

Akurat testowałem tego 7-Zip na kompie z Windowsem XP. Założę osobny temat w odpowiednim dziale.

Dodane 11.05.2013 (So) 18:37

Ok, naprawiłem. Ale program dużo stracił w moich oczach przez to, że po odinstalowaniu zostawia syf w rejestrze. Bo tak jak mówiłem, po odinstalowaniu WinRAR-a wszystko było tak jak przed jego zainstalowaniem.

Sam format zip ( jak w przypadku systemowego ) nie ma praktycznie żadnej kompresji. Zarówno 7Zip, jak i Jzip mają dużo większą siłę kompresji.

Dla przykładu: gra Halo Combat Evolved ver. 2.0 nieskompresowana ma 454MB, skompresowana przez 7Zip 95.2MB, i to jeszcze w formacie SFX,

metoda kompresji Ultra. Skompresowana przez WinRAR miała około 120MB. Niby nie duża różnica, ale jednak duża. Moje pytanie jest takie.

Po co ściągać WinRAR, szukać do niego crack - a, jak programy z lepszą kompresją niż WinRAR są darmowe ?

Chyba ktoś o czymś zapomniał: regulamin-forum-serwisu-dobreprogramy-t210226.html

A kto mówi o ściąganiu nielegalnego WinRAR-a? Do tej pory korzystałem z wersji testowej, ale jakbym chciał to bym kupił, nie widzę w tym problemu. Na komputerze mam kilka płatnych, oryginalnych programów.

Wracając do wyglądu 7-Zip, to nie specjalnie przekonuje mnie ściąganie dodatkowego programu tylko po to, żeby zmieniać wygląd innego programu. Przez takie rzeczy potem człowiek ma syf na kompie bo pełno jakiegoś badziewia zainstalowanego. Lubię mieć zainstalowane tylko niezbędne mi programy… Poza tym z tego co czytałem to ten program do zmiany wyglądu 7-Zip nie działa na 64-bitowej wersji programu. No i nie rozumiem czemu sami twórcy nie popracują nad wyglądem programu - takie trochę olewanie użytkowników z ich strony. Kolejna sprawa to straszny zastój jeśli chodzi o wersję stabilną programu - od dawna nie było nowego wydania, ciągle tylko same bety, a ja takich wydań wolę nie instalować.

Jak nie działa na 64 bitach wersja 64 bitowa, skoro ja mam system 64 bity, oraz 7Zip na 64 bity, i nie mam żadnych problemów :slight_smile: Poza tym, czytać czyjeś opinie, a używać i potem mieć swoje opinie,

to zupełnie inna sprawa. Poza tym, nie wygląd się liczy, a funkcjonalność. Nie chcesz, nie używaj 7Zip, przecież nie zmuszam.

Chodzi mi o ten program do ulepszania wyglądu (7-Zip Theme Manager), podobno nie działa na 7-Zip na systemie 64 bitowym. :stuck_out_tongue: Co do wyglądu to owszem, nie jest jakiś ważny i olałbym to gdyby chodziło o sam program, ale ikony plików, które przypiszesz do 7-Zip wyglądają jak z Windowsa 95 i delikatnie mówiąc, wyróżniają się bardzo na tle zwykłych folderów w systemie…

A po co program do kompresji ma wyglądać? Takie narzędzia się uruchamia z menu PPM albo z konsoli.