[WinXP] program MMC nie może otworzyć pliku(...)devmgmt.ms

witam,

ostatnio odinstalowywalem wiekszość rzeczy z komputera,no i odinstalowalem chyba coś systemowego, pamiętam że był tam monit o jakimś pliku ale nie wydał mi się systemowy.

i teraz zauważyłem że gdy na przykład chcę wejść do menadżera urządzeń to wyrzuca mi następujący komunikat:

Program MMC nie może otworzyć pliku C:\WINDOWS\system32\devmgmt.msc.

Być może plik nie istnieje, nie jest konsolą MMC lub został utworzony przez starszą wersję programu MMC. Może być to także spowodowane brakiem wystarczających uprawnień dostępu do pliku.

w necie znalazłem, że można zastosować następujące wpisy w linii poleceń:

REGSVR32 MSXML.DLL 

REGSVR32 MSXML2.DLL 

REGSVR32 MSXML3.DLL

i idzie wszystko ładnie ale przy ostatnim wyrzuca mi komunikat że mu się nie udało:

Funkcja LoadLibrary("MSXML3.DLL") nie powiodła się-Procedura inicjowania biblioteki dołączonej dynamicznie(DDL) nie powiodła się.

czy ktoś mógłby mi pomóc? bo nie wyobrażam sobie oracy bez dostęou do menadżera urządzeń, gdzie czasem trzeba się pobawić z nowym/starym sprzętem.

będę bardzo wdzięczny.

sprawdż, czy masz plik devmgmt.msc w system32, jeśli nie skopiuj go z płytki-w uruchom wpisz cmd i ENTER i wpisz

expand X:\i386\devmgmt.ms_ Y:\windows\system32\devmgmt.msc

X - napęd Y - part.systemowa(ENTER)

jesli nic nie grzebałeś w systemie, nie podmienialeś plików systemowych, możesz to zrobić prościej przez sprawdzenie plików systemowych,

w uruchom wpisz

sfc /scannow i ENTER(płytka w pogotowiu)

plik devmgmt.msc jest w systemie.

skanowanie sfc /scannow również zapusciłem ale niestety nic nie pomogło.

najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie formata i ponowne wgranie systemu ale może tylko wyłączyłeś jaki plik

spróbuj start-uruchom i wpisz msconfig tam zakładka uruchamianie i pozaznaczaj wszystko może zadziała :slight_smile:

więc kliknij 2 razy na devmgmt.msc i zobacz, czy wystartuje, jeśli nie,

podmień go mimo wszystko, może być popsuty;

wcześniej naciśnij win + pause, zakładka sprzęt, menedżer urządzeń, sprawdż, czy wystartuje

sprawdż, czy działa konsola zarządzania, wpisz do uruchom mmc.exe

i ENTER, jeśli wystartuje w menu plik masz dodaj\usuń przystawkę,

z listy wybierz devmgmt i dodaj(jeśli go już nie będzie)

ale być może nic nie podziała, może to jakiś problem z dll, więc wejdż do

system32 i po pliku mmc (microsoft management console) masz 3 dll,

zaczynające się od mmc, wpisz do uruchom regsvr32 i po spacji nazwę dll

i ENTER, jeśli któraś się nie zarejestruje nie szkodzi, to znaczy, że nie ma takiej funkcji; na koniec, jeśli nie podziała, radziłbym ci jednak spróbować z podmianą, a jeśli i to zawiedzie to oczywiście nie format!!

tylko naprawa systemu, instalator ma taką opcję, a wszystkie twoje pliki i ustawienia pozostaną niezmienione

ps. !!

i ENTER

format to ostateczność.

start-> uruchom-> devmgmt.msc /s