WinXP SP3 32b na Virtual Box - problem z 2. rdzeniem

Mam Zainstalowane jak w temacie. Włączyłem po instalacji drugi rdzeń dla tej maszyny a w systemie nadal go nie widać.

Zrzut ekranu

Dodam ze na stojącym obok Win7 32b widzi go bez problemu.

musisz w biosie włączyć virtualizacje

W jakim BIOS? Na wirtualnej maszynie?

nie wiem jak jest w virtual box,ale w vmware mozna wybrac co chcesz przydzielic maszynie wirtualnej,procesor czy rdzen,a ty masz jeden procesor z 3 rdzeniami,zobacz czy jest taka opcja u ciebie,moze w tym jest problem

No są przydzielone 2 procesory jak na screenie pokazałem.

sprawdz w biosie czy masz wlaczona opcje sprzetowego wsrcia wirtualizacji

W normalnym mam, na VB nie ma BIOS.

Indykator na VB pokazuje że VT-x/AMD-V oraz Nested Paging są włączone, i że są 2 procesory, tak samo w menadżerze urządzeń.

Zainstalowałem WinXP SP1 64b i o dziwo widzi 2 pracujące rdzenie, a na 32b ani rusz.

a w jakiej wersji masz win xp ? HOME chyba nie wspiera 2 procesorow,ale PROFESSIONAL juz powinien,

tera spojrzalem na screen ze pro,uruchom moze jeszcze MSCONFIG zakladka ROZRUCH,pozniej OPCJE ZAAWANSOWANE,i tam jest liczba procesorow,moze tam mozna wybrac?

Nie mam takiej zakładki ale mam takie coś i mogę tylko “1” wybrać w /NUMPROC.

a w menadzerze urzadzen i tam procesory to ile ci sie wyswietla? moze ta maszyne wirtualna wylacz,wlacz jeden procek,a pozniej ponownie wylacz i wlacz 2 procki,w vmware cos takiego dzialalo,pozniej pisalo ze zostal wykryty nowy sprzet.a jak nie to moze ponowna instalacja tylko ze juz odrazu z dwoma prockami.

Widać 2 procesory. Już odinstalowywalem ale nic to nie dało.