Witam chciałbym, zrobić aby dzwięk wychodził do normalnego output czyli np słuchawki lub głośnik (z głośnością kontrolowaną) oraz aby wychodziło z wirtualnego output (z maksymalna głośnością i jakością). Strumienie do obu ouyput powinny wychodzić jednoczesnie. A chodzi mi głownie o możliwość przechwycenia dzwieku. I aby na słuchawkach dzwiek był normalny do słuchania a nagrywany był wysokiej jakości i na maksymalnej głosnosci np przez program audition lub audiocity. Albo jak nagrywać aby nie musieć słuchać na max dźwięku (tzw ciche nagrywanie) w wysokiej jakości.
Mam takie punkty do odtwarzania:
Głośniki (Realtek) od góry to słuchawki lub głośniki. Max 24bit 192000Hz.
Głośniki (WsAudioDevice) wyjścia nie ma aczkolwiek dźwięk wydaje. Max 16bit 48000Hz.
Z kolei z mikrofonami jest tak:
Mikrofon (Realtek) Zbiera dźwięk z mikrofonu in. Max 16bit 96000Hz.
MiksStereo (Realtek) Zbiera dźwięki wysłane do Głośniki (Realtek). Max 16bit 96000Hz.
Linia (WsAudioDevice) Zbiera dźwięki wysłane do Głośniki (WsAudioDevice) Max 16bit 48000Hz.
Spóbuj włączyć Miks Stereo, ustawić najwyższą jakość oraz maksymalną głośność. Następnie sprawdź czy podczas ściszania dźwięku systemowego ściszenie następuje na wyjściu miksu stereo, czyli nagraj coś i zobacz w programie Audacity. Uprzedzam że jednak nie każda karta dźwiękowa na to pozwala.
Zgadzam się, też to czasami widzę. Jednym z ograniczeń systemu Windows korzystającego z WASAPI jest odtwarzanie dźwięku na jedno z wyjść karty dźwiękowej, które jest ustawione jako domyślne. Reszta po prostu jest głucha. Z podanych informacji wynika, że twoje główne urządzenie wyjściowe zapewnia 24bity co oznacza wyższą rozdzielczość dynamiki dźwięku. Nie musisz wtedy nagrywać na maksymalnej głośności. W audacity wybierasz interfejs WASAPI, następnie jako urządzenie źródłowe twoje Głośniki od realteka zapewniające 24bity i ustawiasz głośność nagrywania na 50%. Po ukończeniu nagrywania stosujesz normalizację do poziomu 0.0dB i gotowe. Jakość jest zachowana. W razie problemów wyślę potem screenshoty z moimi ustawieniami. Nie zapomnij w opcjach Audacity ustawić nagrywania domyślnie w 24 bitach i pożądanej częstotliwości próbkowania! Zmień też jakość przetwarzania przy obróbce i w czasie rzeczywistym na najwyższą a dither na ukształtowany. Znam ten problem ale jest to po prostu limitacja systemu dźwięku z którego korzysta Windows. Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości. Napisałeś przecież, żeby się czegoś dowiedzieć. Pozdrawiam serdecznie
Dlaczego wasapi a nie MME czy direct sound. Dlaczego niby nie stratne skoro nagranie w niższej głośności i wzmocnienie czy jak zwał normalizacja pogorszy jakość. Czemu jakość przetwarzania mam dać na wysoką skoro to jest związane z obróbką? A co to sa te dithery bo nic w necie o umiarkowanym znaleźć nie mogę.
Ponieważ WASAPI jest najnowsze, wprowadziło 24 bitowy format dźwięku. Zakres głośności dla próbek 24 bitowych wynosi -145 dB natomiast dla 16 bitowych to -96 dB, taka różnica pozwala na nagrywanie cichszych próbek dźwięku. Po normalizacji jakość dźwięku zostanie zachowana, ponieważ nagrywając cokolwiek i tak będzie miało niższą dynamikę w granicach -30 dB -120 dB. Jakość przetwarzania przy nagrywaniu i obróbce ma być wysoka po to żeby normalizacja nie “popsuła” ci jakości a z tym ditherem to już darujmy sobie.
Karta ucina dźwięki jeśli jej wyjście nie wyrabia z tym co system wysyła do przetwornika cyfrowo-analogowego.