Wirtualizacja - jak dodać sieć i kartę grafiki

Mam W10 poniewaz mialem ochotę na stare gry typu Gothic, DSJ i inne cuda ktore sie krzaczą na nowych systemach zainstalowalem sobie w Virtualbox WINDOWS XP. Nie mogłem ustawic sieci i grafiki wiec teraz probuje z tym samym w HyperV. Ktos wie jak to ustawić? Połączenie sieci bezprzewodowej i karre grafiki (mam dwie NVIDIA Quattro i Intel HD 4000
Czekam na podpowliedz

Przecież grafikę tam masz emulowaną, są do tego sterowniki w dodatkach. Virtualbox ma ISO, montujesz i masz sterowniki. Ale to nie jest natywna grafika i nie pograsz, za bardzo w wymagające starocie.

Lepiej poszukać dodatków które umożliwiają granie w stare tytuły na nowym sprzęcie. Większość fajnych tytułów takimi dysponuje. Np. Ostatnio grałem w Dungeon Siege 1 z teksturami w wysokiej rozdzielczości, skalowanym menu i do tego w 4K.

Virtualbox ma spore problemy z akceleracją wirtualnej karty graficznej. Tzn raz to działa, potem coś aktualizują i już nie działa. Wg mnie stracisz sporo czasu z ustawianiem tego. W Hyper-V z wirtualną kartą graficzną wspomagającą gry łatwo też nie będzie. Raczej bym sobie odpuścił

Znacznie lepszą wirtualną kartę graficzną z działającym wsparciem 3D ma Download VMware Workstation Player | VMware - wypróbuj koniecznie :slight_smile:

Jeżeli masz mocny sprzęt i więcej czasu, to pobaw się https://www.pcem-emulator.co.uk/ - choć to nie jest łatwe. Kilka linków

To też jest świetna opcja, wiele gier tak ruszy i będzie wyglądało znacznie lepiej. No chyba że ktoś jest retro-purystą - no to wtedy wiadomo fizyczny PC z czasów Win 98/XP, no i obowiazkowo monitor CRT :wink: