Mam taki problem, potrzebuję zainstalować na wirtualnej maszynie Win7 x64 ale VirtualBox umożliwia stworzenie maszyny wirtualnej tylko dla systemów 32bit. Sprawdziłem w BIOSie, że mam wyłączoną wirtualizację sprzętową, zgodnie z logiką, włączyłem ją i uruchomiłem ponownie komputer. Tutaj pojawił się problem, system operacyjny (Windows 8) uruchamiał się ok. 15 minut i kiedy wydawałoby się, że w końcu się włączył, chciałem przejść do metroUI klawiszem Win i trwało to kolejne 5 minut i nie był to koniec opóźnień. Niestety nie da się tak funkcjonować więc wirtualizację wyłączyłem.
Czy ktoś ma jakieś pomysły co może być na rzeczy?
Laptop to praktycznie świeżutki Lenovo G510 i3-4000M / 8gb RAM / 1000 TB
Po pierwsze gdzie to widać, że można stworzyć tylko 32-bitowe maszyny wirtualne?
Ja widzę tylko po stworzeniu maszyny możliwość wybrania 2 opcji akceleracji sprzetowej (wybrać maszynę - Settings / System / Acceleration - włączyć obie opcje)
Po drugie - czy zainstalowałeś 64-bitowego VirtualBoxa?
Po trzecie - przydzieliłeś 2 rdzenie na 100%, włączyłeś PAE/NX?
Po czwarte - akceleracja grafiki 2D i 3D jest włączona?
Po kliknięciu ‘New’ w oknie Create Virtual Machine w polu Version mam listę Windowsów z dopiskiem w nawiasie 32bit od wersji XP w górę.
Zakładka Acceleration jest nieaktywna.
Ad2
Tak mam zainstalowaną wersję 64bit
Ad3
Nie mogę przydzielić więcej niż jeden rdzeń. Mam włączone PAE/NX
Ad4
Akceleracja grafiki jest wyłączona.
Ad1 i Ad3 zmienia się po włączeniu w BIOSie wirtualizacji sprzętowej, tzn na liście systemów pojawiają się systemy w wersji 64bit, zakładka Acceleration jest aktywna i mogę przydzielić dwa rdzenie. Niestety zainstalowany na laptopie windows działa z takimi opóźnieniami, że nie jest możliwa praca na nim.
Tylko nie wiem co to miałoby zmienić? Włączenie akceleracji grafiki nie będzie miało wpływu na działanie systemu zainstalowanego na laptopie tylko na system na maszynie wirtualnej. Nie zmieni to też tego, że nie mogę utworzyć maszyny dla systemu 64bit z wyłączoną wirtualizacją sprzętową w BIOSie.
Przypomnę, że włączona wirtualizacja sprzętowa spowalnia działanie komputera od samego wciśnięcia przycisku Power, niezależnie od VirtualBoxa.
Włączenie 3D spowoduje to, ze grafika nie będzie renderowana na procku.
A co do ogólnego spowolnienia przy włączonej sprzętowej wirtualizacji - czy dzieje się tak również na LiveCD/USB, ewentualnie na instalce Windows 7 (pierwsze kroki), czy tylko Windows? Próbowałeś aktualizować BIOS?
Niestety nie mam w tym momencie możliwości sprawdzić czy LiveCD albo instalacja 7’ki też jest “opóźniona”, sprawdzę dopiero w weekend i opiszę jak działała.
Bios jest aktualny.
Niestety, przy włączonej wirtualizacji, podczas instalacja windowsa 7 (pierwsze kroki) laptop również “przymula”, nawet wersji 32bit.