Posiadam system Windows Server 2003 Enterprise. Domowy serwer stoi na Debianie. I teraz pytanie. Czy mogę postawić program Virtualbox na Debianie i uruchomić na wirtualizacji system Windows Server 2003 ? Licencja na to zezwala ? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Nie widze dlaczego nie… Czy system jest gdzies indziej zainstalowany… jezeli nie to wszystko będzie okej. A jeśli instalowałeś Servera 2003 na tym samym kompie na którym teraz jest debian to tym bardziej nie powinno być problemu
Nie jestem pewny czy dobrze pamiętam treść licencji edycji enterprise nie ma chyba limitu, jeśli chodzi o liczbę stanowisk. Oczywiście nie jestem pewny swojej pamięci, więc mogę się mylić. W przypadku edycji serwerowych nie powinno być problemu z wirtualizacją, w przypadku Windows 2008 licencja tego nie zabrania, a w przypadku Windows 2003 powinno być podobnie, jak z Windows XP
Szczerze powiedziawszy, najlepiej będzie jak sam się zapoznasz z warunkami licencji, chociażby podczas instalacji systemu. Jeśli się z nimi nie zgodzisz, instalacja zostanie przerwana.