Wirtualna maszyna czy drugi system operacyjny?

Jestem w takiej sytuacji, że dzięki uczelni mam dostęp do Windowsa 7 i 8. Mam pewne problemy z kompatybilnością paru programów. Obecnie używam Windowsa 8. Zastanawiam się czy lepiej dla mnie byłoby zainstalować Windowsa 7 obok 8, a następnie na W7 zainstalować XP mode czy też może spróbować stworzyć sobie 2 wirtualne maszyny? Mam też pytanie czy jest jakiś sposób na zainstalowanie XP mode na W8 i czy jest to legalne? Ogólnie chciałbym się dowiedzieć, które rozwiązanie będzie najbardziej optymalne i najmniej obciąży PCta.

Witam.

NIe wiem jak jest teraz, ale już nie masz dostępu do windowsa xp z uczelni, możesz bez problemu zainstalować samą maszynę windowsa xp. Dla studenta do celów edukacyjnych jest to jak najbardziej legalne.

w hyperv system nie pośredniczy, ale i tak musisz współdzielić zasoby miedzy dwa systemy wiec to raczej zalezy od konfiguracji sprzetu

Mam procesor i3-2350M 2.30GHz,GeForce GT 525M, 4GB RAMu. Nie no w ogóle nie mam dostępu do XP z uczelni. Chodziło mi o XP mode czyli tą wirtualną maszynę XP od Microsoftu za darmo dla W7 (tak mówię, żebyśmy mieli pewność, że mówimy o tym samym). 

tosiekbu, masz na myśli to, że mogę sobie ściągnąć jakąś kopię windowsa xp i to będzie legalne? Czy o co dokładnie chodzi? :stuck_out_tongue:

drobok, przy takiej konfiguracji co proponujesz?

Jeśli potrzebujesz tego xp to praktycznie tylko 7 z xp mode zostaje w tej sytuacji. Chyba, że wgrasz xp mode nieoficjalnie pod win 8.

gdybym nie przeczytał tego tematu nie wpadłbym na to że z dreamspark zniknął windows xp :wink:

Konfiguracja nie jest zła i z dwoma systememami (nawet 64bitowymi) nie będziesz miał problemu, nie napisałeś niestety jakiego oprogramowania chcesz używać bo w zależności od architektury systemów zostanie ci niewiele pamięci na ten cel.

osobną kwestią jest xp mode, znów nie napisałeś co ci na w8 i w7 nie działa