prowadzę zajęcia na uczelni (obecnie w formie zdalnej) i dosyć często muszę coś narysować studentom. A w przyszłym semestrze mam z nimi taki przedmiot, że rysowanie różnych schematów będzie kluczowe. Na razie robię to w Paincie, ale wiadomo, że myszką wychodzi strasznie koślawo.
Szukam więc aplikacji (darmowej), która pozwoliłaby rysować na tablecie (iPad) a obraz w czasie rzeczywistym byłby przekazywany na mój komputer. Dalej już sprawę załatwi udostępnianie ekranu.
Przydałoby się to też podczas przygotowywania prezentacji na zajęcia - mógłbym narysować jakiś schemat na tablecie i od razu mieć go na komputerze do wstawienia na slajd (bez potrzeby zapisywania screena na tablecie i wysyłania go mailem). Jest w ogóle taki program ?
Problemem jest bardziej to, że potrzebna mi będzie sunchronizacja - to co narysuję na tablecie musi się od razu pojawić na komputerze. Paint chyba do tego nie wystarczy. No i raczej nie jest dostępny na tablety z iOS.
Nie lepszym rozwiązaniem byłoby logowanie z tableta do konferencji jako kolejnego użytkownika i rysowanie bezpośrednio na nim?
Poza tym można się logować przez pulpit zdalny na komputerze za pomocą tableta i tak rysować. Nie wiem na ile to wygodne. Do użytku osobistego można używać np. noMashine.
Do tego służą programy do rysowania schematów takie jak chociażby aplikacja online draw.io