Witam. Wielu użytkowników Windowsa zazdrości użytkownikom różnych dystrybucji Linuxa cech wyglądu i funkcjonalności które z pewnością mogłyby być bardzo przydatne również w Windowsie. Mi akurat w Windowsie brakowało wirtualnych pulpitów. I tą kwestia się zająłem. Po poszperaniu w sieci znalazłem dość ciekawe rozwiązanie ;] Program który tworzy nam w systemie Windows takie dodatkowe pulpity i umożliwia łatwe przełączanie się miedzy nimi. Aplikacja nazywa się deskman.exe i jest składnikiem pakietu Microsoftu pod nazwa PowerToys for Windows XP. Dobrze wiec zaczynamy.
1 Z podanego linka http://download.microsoft.com/download/ … ySetup.exe pobieramy aplikację. Wazy 550 kb więc potrwa to kilka sekund.
2 Wchodzimy do foldera gdzie zapisaliśmy aplikacje i uruchamiamy instalator przez podwójne kliknięcie na plik DeskmanPowertoysSetup. Uruchamia się instalator aplikacji w którym należy klikać kilkakrotnie Dalej.
3 Po zainstalowaniu dodatku klikamy na pasek zadań Prawym Przyciskiem Myszy( PPM ) -> Paski narzędzi -> Desktop Manager
Naszym oczom powinien ukazać się teraz dodatkowy paseczek obok zegarka wyglądaj tak:
Klikając na poszczególne cyfry przełączamy się na kolejne pulpity.
Jeśli nie chcemy aby otwarte aplikacje na np.1 pulpicie nie były widoczne na pasku zadań drugiego to klikamy PPM na którąś z cyfr paska np. 1 i odznaczamy pozycję Shared Desktop.
Inny darmowy soft służący do tworzenia wirtualnych pulpitów:
Virtual Desktop Toolbox 2.70
Virtual Dimension 0.94
Virtual Desktop 1.0