próbuję uruchomić serwer Apache na swoim komputerze. Potrzebuję go do odtwarzania moich stron w PHP (oczywiście po rozwiązaniu problemu go doinstaluję).
Niestety korzystałem już z różnych programów to udostępniających m.in. krasnal, xampp. Niestety serwer uruchamia się dosłownie na sekundę i wyłącza się. Kiedy wchodzę na localhost wyskakuje napis, że serwera nie znaleziono. Serwer MySql uruchamia się za to bez problemu. Myślałem, że przyczyną jest zablokowany port 80 (Apache korzysta z tego portu, a mysql z 3306). Napisałem w tej sprawie do dostawcy internetu i dowiedziałem się, że port nie jest blokowany, a a przyczyną może być to, że jestem po za NAT. Nie wydaje mi się żeby to był problem gdyż chcę uruchomić serwer na swoim komputerze i nie udostępniać go nikomu. Po za tym pamiętam, że kiedyś korzystałem z Krasnala i było wszystko ok. Nie pamiętam jaki to był wtedy system operacyjny (na pewno XP, teraz mam XP pro x32 sp3).
Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać? Jak podałem mało informacji to proszę o jakieś pytania naprowadzające.
polecam rzucić okiem w pliki log apache tam będzie przyczyna wyłączania. Poza tym blokada portu przez firewall nie przeszkadza w działaniu a blokada portu przez inny program robiący coś na porcie 80 już tak bo apache nie może na nim nasłuchiwać i się wyłącza.
Jeżeli logi mają być w: …\xampp\apache\logs to nic tam nie mam. pusty folder.
tzn. dokładniej mówiąc - apache uruchamia się na chwilę tylko za pierwszym włączeniem xamppa, potem w ogóle nie działa. mam google chrome. słyszałem, że ono korzysta z portu 80. dokładniej mówiąc mam zainstalowany, ale nie jest to moja domyślana przeglądarka. korzystam z firefoxa.
edit:
a zapomniałem o ważnej informacji. powinienem to napisać na samym początku. apache próbuje się uruchomić, a p chwili wyskakuje “busy” (zajęty).