Wirus? dziwny filmik na messengerze kiedy jestem z kimś połączona

jak w temacie ^. gdy łącze się z kimś i próbuję wysłać filmik nagrywany “na żywo” to 1) jesli nagrywany przez mnie film trwa 1-3sekundy – wysyła się sekundowy film z chinczykiem, ktorego nigdy wczesniej (zanim to się zaczęło) nie widziałam, 2) albo gdy nagrywany film jest za dłuższy niż te 3s to czekam i czekam aż w końcu wyskoczy “błąd filmu” no i nara…
https://www.youtube.com/watch?v=VVoGN0vMcPo&feature=youtu.be filmik na którym staralam sie nagrac co sie tam dzieje…
kiedy z nikim nie jestem połączona to wysyłanie działa bez zarzutu, ale nie moge pozniej tego filmu zapisać na swój telefon. probuje klikać “zapisz” na różne sposoby i niby w końcu jak osiągne, ze jest napisane, ze juz zostal zapisany to w galerii nigdzie go nie ma, a w “ostatnbich” widnieje błąd.
reinstalacja messa nie działa, komputer i telefon (ktory skanowalam z 15 programami…) wychodzi czysty. nie mam pojecia co sie dzieje. moze wystarczą uwstawienia fabryczne? jednak mam sporo sentymentalnych zdjęć, więc jeśli to zwykły glupi wirus to chciałabym go po prostu “wyleczyć”.
hihi, jestem niesamowicie wsciekła i proszę o pomoc.
telefon asus zenfon 3 ze520kl android 7.0

Hmm wygląda jakby coś się sypneło w apce. Napisałaś że reinstalacja nie działa - w sensie że nie działa wywalenie i ponowne wgranie, czy jest zablokowane ?

A sprawdź sobie na FB czy nie masz jakichś podejrzanych aplikacji/stron, którym zezwoliłaś na dostęp do konta. Zaraza się szerzy przez spreparowane linki i moze masz jakiegoś syfa na samym koncie FB, który dzięki uprawnieniom wsio Ci podmienia.

nie działa w sensie, że nic nie daje, bo już próbowałam odinstalowywać :stuck_out_tongue_winking_eye: chociaż w tym telefonie messenger jest jakoś tak wgrany w system, że nie da się go zupełnie pozbyć. może być tylko wyłączony i chyba cofnięty do fabrycznego stanu… nie wiem jak to fachowo wytłumaczyć, przepraszam.
no i faktycznie, zanim ten chinczyk zaczął się wysyłać coś wolniej mi chodził ten messeng4erowy aparat. w sensie mimo, że kliknęłam fotę to z 3,4 sekundy jeszcze nie moglam ruszać bo sie roamzywało.
tylko jeżeli to wina apki to… skąd się wziął właśnie ten jeden filmik z tym azjatą?! :x

patrzyłam na to, ale wszystko raczej bezpieczne i bardzo popularne. najbardziej podejrzaną z tych aplikacji był HeroQuizz czy jakoś tak, który wywaliłam pół-profilaktycznie

Możliwe że tak jak wspominał kolega @LORDEK masz na koncie facebooka jakąś złośliwą aplikację zainstalowaną. Możesz w sumie zrobić 2 czynności by to sprawdzić :

1. Wywalić aplikację z telefonu. Sprawdzić komputer / konto facebook w poszukiwaniu zapisanych aplikacji / grup dyskusyjnych / stron . Ponownie wgrać apkę i sprawdzić czy już jest ok.

2. Zgrać zdjęcia i dane z telefonu na dysk twardy / chmurę i przeprowadzić powrót do ustawień fabrycznych.

1 polubienie

Wywal na razie wszystkie. Zawsze można przywrócić bez utraty danych.

Na koncie FB wycofaj też wszystkie uprawnienia dla gier i aplikacji (najlepiej wyłączyć obsługę ich i potem jak potrzeba to włączyć).