Już od dość dawna Dropbox nie pozwala darmowym użytkownikom kopiować odnośników bezpośrednio do obrazów, przez co nie da się ich wklejać np. do postów na forum. Jednak na pewnym forum mam sporo takich obrazów podlinkowanych z Dropboxa i chciałabym je teraz odświeżyć, żeby się znów wyświetlały. Czy istnieje jakiś sprytny sposób, aby jednak wstawić te grafiki z Dropboxa tak, żeby były wyświetlane bezpośrednio w poście, czy muszę je przerzucać na inny hosting?
Ja bym nie kombinował z dropboxem, skoro są dobre alternatywy?
Siedem lat bez zalogowania używam tej stronki https://www.fotosik.pl/ i jeszcze żaden obraz wklejony do jakiegoś forum nie zginął, a tam, gdzie na forum trudno wstawić miniatury, to wstawiam link bezpośredni. Z kolei całe zapisane zrzuty długich stron - to też za darmo bez konta dodaję na stronie lightshot https://prnt.sc/ - na portalu DP są moje obrazki nawet 10 lat.
Chyba o to chodzi. Kiedyś fotosik przez kilka dni miał problem z serwerem, ale wszytko wróciło poprawnie - dwa razy na 7 lat tak się wydarzyło, więc jestem spokojny. Lighshot ani razu, chociaż jako darmowy program do screenów, do edycji i hostingu obrazów - zawsze stabilny.
@lordjahu Otworzyłam obrazek, tak jak na filmiku, ale nie mam możliwości zaznaczenia tam żadnego obszaru. Kiedy najeżdżam na niego kursorem, nie pokazuje się żadne podpowiedź. Być może ten obraz jest za mały? Nawet nie mam tam po prawej opcji komentowania
@Edycja:
Dobra, już mam. Trzeba było aktywować komentowanie. Nigdy z tego nie korzystałam
@lordjahu - chyba jednak za szybko się ucieszyłam Wstawiłam obrazki wg Twojej instrukcji i wszystko pięknie. Po kilku godzinach sprawdzam i niektóre (całkiem sporo) znów zniknęły, a pod odnośnikiem zamiast obrazka wyświetla się błąd 401
Być może po pewnym czasie link też zniknie, ale spróbuj jescze udostępnić łącze do pliku: Udostępnij -> Utwórz łącze -> Skopiuj łącze. Na końcu linku będzie coś takiego ?dl=0 - skasuj to i masz czysty link do np. nazwa.png.
To jest stary wpis, ale działa tak samo:
https://milanaryal.com.np/hosting-images-with-dropbox-on-your-website/ .
Tak to próbowałam już sama zanim tu spytałam, ale to niestety w ogóle nie działa. Chyba zabezpieczyli na wszystkie sposoby, żeby użytkownicy z darmowym planem nie mogli podawać bezpośrednich odnośników
Wygląda, że jednak muszę przerzucić na inny hosting
imgur klasyka gatunku…
Tak, imgur używam od dawna, ale z Dropboxa korzystałam wcześniej, zanim tak zchamiał i teraz będę musiała te wszystkie obrazy pobierać na dysk i wrzucać na imgur. Miałam nadzieję tego uniknąć
Przeciągasz wszystkie obrazy naraz i ci to wstawi z czasem w zależności ile tego tam masz
No chyba że chcesz jeszce to ne foldery/kategorie posortować ale to też nie problem w imgur bo ma przyjazny interface do tego
Bardziej chodzi o pobieranie tych wszystkich obrazów z Dropboxa niż wrzucanie na imgur. Nie mam aplikacji Dropboxowej i nie zamierzam jej instalować, a obrazy są porozrzucane po różnych folderach, więc nie pobiorę ich z całym folderem. Z imgur korzystam od dawna i wiem, że mogę wrzucić wiele naraz