Jeżeli nie czytaliście jeszcze wpisu na redakcyjnym blogu to zapraszam:
Jeżeli nie czytaliście jeszcze wpisu na redakcyjnym blogu to zapraszam:
Czytaliśmy, czytali…“po owocach go poznamy”…
Jak dla mnie zapowiada się obiecująco.
Czytaliśmy i czekamy na pierwsze efekty.
Znając życie będzie tygodniowa konwersja i readonly więc poznamy kiedy
Już się boję; co to będzie…
W zasadzie cała dyskusja jest właśnie pod tamtym wpisem, aczkolwiek sam ciekawy jestem co z tego wyniknie. Na razie mam obawy, bo nowy proponowany silnik, po obejrzeniu paru for, zupełnie nie przypadł mi do gustu, zwłaszcza dziwne dynamiczne wczytywanie treści i brak normalnego podziału na wątki/posty na stronie. No ale trzeba by potestować samemu, aby tak naprawdę coś więcej powiedzieć.
Sympatycy portalu już mogą testować!
http://www.dobreprogramy.pl/Krogulec/Sympatycy-portalu-juz-testuja-nasze-nowe-forum,77653.html
Nie mogę napisać komentarza pod wskazanym wyżej tekstem, więc napiszę tutaj, “cytując” sam siebie…
Wyglada bardzo obiecująco
Gadki do prababki! Nie widzę, nie słyszę, jak się testowe forum sprawuje. Tyci screena, co w one linku, - stanowczo za mało!
Sza!-nowni wielbiciele! Jest Was wiele i niewiele, może już zamknięta grupa (zakłódkowana przez prezesa DP), - czyżby z dodatkowym zakazem publikowania rewelacji, co do użytkowania?
Nikt Tu wrażeń nie napisze, ani w blogu, pewnie zara byłaby kara, albo inne szykany.
Nie ma, nie ma, nadal nie ma nowości, nie ma daty nawet na Mikołaja - więc są kurze owoce z tym … i tamtym.
Szybko aby toto śmiga? Czy dalej forum ciężkie jak onet? A niech nadal będzie Firefoxowi ciężko?
Śmiga szybko, jednak z oceną wstrzymałbym się do publikacji finalnej wersji. Wrażenia? Jak dla mnie Discourse jest za mocno zagmatwane dla początkujących użytkowników a jak będzie ono odbierane przez zwykłych użytkowników - nie mam pojęcia.
Na meta discourse org długo ładują się także treści z zewnętrznego serwera (z linku Krogulca na DP).
A gdy wreszcie załaduje się, to mam Impact on framerate: 4/10.
Z forum firefoxa Dexter wyjaśnia: “Po kliknięciu Narzędzia -> Sieć widać, że najdłużej trwa załadowanie tych 80 małych avatarów. Najwyraźniej backend szuka za każdym razem avatara każdego użytkownika w bazie danych, co powoduje masakrycznie słabą wydajność, szczególnie, że są ciągnięte z innego serwera. Może nie warto ściągać avatarów”.
Na samym portalu discourse org, strona ładuje się błyskawicznie. Przejście na podstrony zaś jest spowolnione.
Mógłby kto podać, jak to testowe forum wypada w Firefoxie w about:performance? Tego jestem ciekawy.
Z Firefoxem nie pomogę, natomiast w kwestii długiego ładowania treści - myślę że z oceną trzeba się wstrzymać, jak na razie wszystko jest w “fazie budowy” i w sumie nie wiadomo jak to będzie wyglądać w wersji finalnej.
Nawet nie zamierzam krytykować. Już pojęcie jakieś mam, w sumie więcej szczegółów na mniejszym polu, mniej pustych obszarów, w zasięgu postrzegania, a nie wędrówki scrollem.
Na początku to forum było porównywalnie wolne, ale krytykowane za prostotę cepa.
Hy! Szykują się ciekawe czasy
Czy forum pomocowe musi był ładne, pstrokate od awatarów? Na forum mozillapl.org nie ma tego i forum (niewielkie zresztą) służy do tego, do czego ma służyć.
Jest taka moda na awki - czasami koń by się uśmiał z niektórych, ale nie słychać rżenia przenoszonego klawiaturą…