WL-3553 i d-link 524 - problem


(Eru N) #1

Chciałbym zaznaczyć na wstępie, że użyłem opcji szukaj - jednak nie znalazłem odpowiedniego tematu. Wujek google też mi nie pomógł.

Mam następujący problem. W laptopie l20-183 Toshiby mam PCMCIA'e wl-3553. Do tego router D-link'a dl-524. Problem polega na tym, że toshibowski Configfree wykrywa sieć wifi, jednak przy próbie połączenia się wpisania hasła, obojętnie w jakim szyfrowaniu, WEP, WPA, WPA-PSK, WPA2-PSK wyskakuje błąd "connect error". Natomiast gdy sieć jest niezabezpieczona, brak haseł, czegokolwiek, łączy się bez problemu, natomiast transfer jest znikomy.

Jestem noob'em jeśli chodzi o wifi, jednak po siedzeniu kilku godzin nad tym problemem poddałem się i proszę was o pomoc.

Wie ktoś o co może chodzić?


(Derwu) #2

Spróbuj użyć [zapewne do Widnows XP] konfiguracji zerowej sieci bezprzewodowej, zamiast programu dołączonego do karty wifi...

Należy włączyć usługę [Panel sterowania>Narzędzia administracyjne>Usługi] Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej i spróbować podłączyć się do zabezpieczonej sieci, poprzez kreator Windows'a.

Powodzenia.


(Eru N) #3

Dzięki, spróbuję. Tak naprawdę jest to laptop mojej dziewczyny, a ja się podjąłem tego, że będzie miała internet. Tyle, że z win'a korzystałem łohoho... Po prostu preferuję Linux'a (Ubuntu, obecnie 6.10)

Jeśli to pomoże to thx a lot.

tak btw. Ona ma XP HE, tam też są narzędzia administracyjne w PS? Bo nie pamiętam. W Pro na pewno są, (pro jest moim drugim systemem na stacjonarnym - wiecie, rodzinka też korzysta z kompa, ale tylko w M$'owskiej Winzgrozy)