Witam mam takie pytanie czy to normalne jak dysk twardy się włączy i wyłączy w czasie pracy kompa np oglądam strony internetowe i słysze jakby dysk włanczał się i wyłanczał się ale windows dalej chodzi normalnie i nie wiem co to moze być a dysk twardy to seagate ST330621A czy to oznacza że dysk już pada czy co??
Dsyk jeśli potrzebuje to kręci sie na maxa, jeśli nie to zwalnia. Seagety są stosunkowo głośne podczas pracy więc jeśli bardzo Ci to przekszadza możesz wymienić dysk/spróbować go jakoś wyciszyć.
ale szłyszę go tak sam jakby się wyłączał i włączał bo jak wyłączam kompa to taki sam dźwięk jest i gdy włączam kompa jest ten sam dźwięk
czyli jaki?
słyszasz harczenie dysku czy slyszysz poprostu jak się talerze obracają (jednostajny dźiwęk)?
No wiesz… Niebezpieczne jest jąkanie się kompa (zwiechy, przystanki itp)
Jak wszystko chodzi - to pewnie jest O.K. Net wchodzi do kompa po karcie do procka i tyle. No jeszcze na graf. Są programy , które zapisują strony na twardzielu. Ale jak mu nie kazałeś, to on tego nie robi. Nikt nie lubi się męczyć! Jak nie stuka i się nie jąka - to twardziel chodzi. Netinki są tak chude, że wystarczy im procek - i hopla do grafa! To co? Twardziel ma się męczyć? Jeśli w ustawieniach zasilania masz: wyłącz bezrobotne dyski- to one się wyłączą.Karetka przejechała. I nagle coś jest słoniowatego- trzeba zrzucić z RAMa do pliku wymiany- czyli na twardziela - to chop - karetka nadjeżdża!
Słysze zaharczenie i talerz staje a po pół skundzie talerze ruszają i zaharcza i wszystko ok
Sprawdź wtyczke zasilającą molex/sata dysku - wymień na inną.
Zrób defragmentację wszystkich partycji dysku.
Co podaje Smart dysku - wklej tu.
ID Opis atrybutu Próg Wartość Najgorsze Dane Stan
01 Raw Read Error Rate 25 66 51 79390337 OK: wartość w normie
03 Spin Up Time 0 82 70 0 OK: zawsze pozytywnie
04 Start/Stop Count 20 98 98 3010 OK: wartość w normie
05 Reallocated Sector Count 36 100 100 6 OK: wartość w normie
07 Seek Error Rate 30 84 60 236363159 OK: wartość w normie
09 Power-On Time Count 0 88 88 11333 OK: zawsze pozytywnie
0A Spin Retry Count 97 100 99 0 OK: wartość w normie
0C Power Cycle Count 20 93 93 7905 OK: wartość w normie
C2 Temperature 0 33 56 33 OK: zawsze pozytywnie
C3 Hardware ECC Recovered 0 70 53 193173813 OK: zawsze pozytywnie
C5 Current Pending Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie
C6 Off-Line Uncorrectable Sector Count 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie
C7 Ultra ATA CRC Error Rate 0 200 200 0 OK: zawsze pozytywnie
C8 Write Error Rate 0 100 100 0 OK: zawsze pozytywnie
CA 0 100 253 0 OK: zawsze pozytywnie
to jest z everesta defragmentacje nie dawno podałem to jest stary dysk ma ponad 5 lat to ma prawo się popsuć ale chce tylko wiedzieć czy ończy się jego żywot czy co się dzieje
dziwne bo u mnie poprostu niesłyszalny
Smart jak zwykle pokazuje w dyskach Seagate że wszystko w normie.Są już błędy,ale mieszczą się w dopuszczalnych granicach - jeśli program odczytuje prawidłowo.Ale programy nie wykrywają z reguły uszkodzeń mechanicznych dysku, to słychać.
Można jeszcze z niego usunąć wszystkie partycje,założyć i sformatować na NTFS.
Ale dysk ma 5 lat,to już swoje przepracował i trzeba myśleć już o nowym.
Potraktuj go narzędziami producenta dysku lub tym i zobacz:
Zalezy od danego egzemplarza, ale w większości są to dyski głóśne.
Właśnie chyba padł dysk teraz po włączeniu kompa po jakiejś chwili wszystko staje komp 2 razy piki i koniec niebieski ekran z jakimiś napisami i koniec i tak co chiwle no i oczywiście że dysk się wyłancza i włancza i chciałbym się spytać czy to napewno dysk bo już niedługo chciałem zmienić dysk bo jak coś innego to coś innego będe musiał zmienić.
rafal92 twardziela i tak musisz wymienić ale raczej to jego wina. Możesz sprawdzic jeszcze tego na nowej tasmie ATA. Na 99% to dysk ale podaj co jest napisane na tym bluscreenie który wyskakuje.
Dziwne bo dysk jakoś wstał bo dzisjaj włanczam kompa i wszystko gra ale ważne dane już skopiowałem kodu nie spisze bo narazie nie miałem bluescreena jak myżlicie ile może jeszcze tak pociągnąć?? dzisjaj jeszcze byłem w komputroniku i mi powiedzili że to może być nawet proc
Wrózki na stanie nie mamy…
To co ci trzeszczy? Proc?
Eee? Jak to wytłumaczyli?
McDracullo sam nie wiem jak to stwierdzili ale mówiłem im że dysk włancza się i wyłancza i powiedzili że trzeba zacząć od dysku ale na razie chcodzi zobaczymy jak długo pociągne go tak długo az klęknie