Włączanie kompa, problem z uruchomieniem


(Mat4eo) #1

Witam

Opis problemu :

Komputer włączam normalnie i jakby nie zatrybił że ma się włączyć, mianowicie, monitor mruga (tak jakby nie dostał ze skrzynki że ma sie włączyc) i klawiatura sie nie podświetla. Zasilacz chodzi. Średnio raz na 5 sie włączy normalnie. 

Biosa resetowałem, problem z karta graficzna też wykluczam. 

Może problem z płytą główną ?

Proszę o pomoc, z góry dziękuję :slight_smile:


(Johny) #2

Jaki zasilacz ?,podaj markę,bo to wygląda na padnięty zasilacz,jakby była płyta nie wystartowałby za którymś razem normalnie.Zasilacz widocznie ledwo już ciągnie,jest na granicy życia.Jeśli to jest jakiś Tracer,albo Megabajt czy Mustang jest do wymiany na Chiefteca,Corsaira,lub inny z markowych dobrych zasilek,żeby to potwierdzić musiałbyś pomierzyć napięcia.Diagnostyka płyty.Zobacz czy nie ma padniętych kondensatorów.


(Mat4eo) #3

zasilacz: silentiumpc deus g1 600w

jutro mogę zrobię testy na zasilaczu od kompa brata


(JNJN) #4

 

To raczej nie zasilacz?

 

Drugi podejrzany, to płyta główna, sprawdź kondensatory elektrolityczne na niej, czy nie wylane lub wybrzuszone? konserwacja kompa, może jakiś brak styku?

 

I pytanie, czy jak się już uruchomi, to działa poprawnie?


(Mat4eo) #5

sprawdziłem na innym zasilaczu, problem nadal występuje ( 3 próby normalnie odpalił a następnie nie zatrybił)

przejrzałem płytę główną i wygląda dobrze, nie widać nic wylanego czy popalonego 

tak, jak się uruchomi to działa normalnie 

nie wiem już co może być, jednak chyba płyty nie można na razie wykluczyć 

 

może dysk ssd ? mój ma 3/4 lata ?


(Mat4eo) #6

na innym dysku z Windowsem też sprawdziłem, to samo 

ma ktoś jakieś pomysły ?

moja płyta główna z77a-g43


(JNJN) #7

 

To.


(Mat4eo) #8

Rozwiązany, kupiłem nową płytę główną i jest ok