Mam laptopa Huawei Matebook d16 z tagiem NFC na obudowie(technologia do łączenia z telefonami Huawei) i telefon Samsung Galaxy A52S.
Chcę ustawić regułę, która po zbliżeniu telefonu do tagu NFC na obudowie laptopa włączy Router(hotspot) w telefonie. Wbudowana aplikacja „Tryby i procedury” załatwia sprawę(działa w zależności od godziny czy lokalizacji) ale jest problem w momencie próby skomunikowania się z tagiem. Mam komunikat że próba zapisania na tagu procedury nie powiodła się. Inna aplikacja NFC Tools widzi ten tag(nr seryjny, producent), podaje informację, że tag jest niezapisywalny.
Rozumiem, że nie da się wykorzystać tego tagu do ustawienia procedury? Należy kupić inny, zapisywalny w postacie naklejki, tak?
Ja tam w praktyce z czegoś takiego nie korzystam, ale wydaje mi się, że nie. Chyba że Tasker i jakieś makro, które po wykryciu tagu o nr seryjnym xyz uruchomi to to to. Jednak nie wiem, czy da się tak zrobić z regulami Samsunga, bo Tasker to już zupełnie inna platforma do makr itd.
Jeszcze wiedzę, że jest możliwość wyzwolenia po połączeniu z danym urządzeniem bluetooth w tym przypadku z laptopem. Ale są z tym jakieś problemy, nie zawsze tel łączy się z laptopem.