Włączenie komputera uniemożliwia włączenie wzmacniacza

Jest taka sytuacja:
Włącze komputer stacjonarny
Podchodze do wzmacniacza yamahy pianocraft i nie reaguje wzmacniacz na włączenie.
Gdy wyjmę wtyczke wzmacniacza z prądu po chwili włożę i włącze to dziala. Ale jeżeli znowu wyłącze komputer i wieże i chce włączyć to znowu włączenie komputera powoduje że wzmacniacz nie reaguje. Przenioslem wzmacniacz do innego pokoju. Było dalej to samo.
Dziwne to dla mnie bo wzmacniacz działa gdy nie włączam komputera.

O co chodzi?

Podciągnij przedłużacz z łazienki/kuchni, one powinny być niepołączone z pokojami. Mogę, i pewnie mylę się, ale wygląda jakby instalacja miała problem z podłączeniem dwóch “prądożernych” sprzętów.

Może tak być, a może komputer generuje jakieś jebuckie przebicie i uruchamia zabezpieczenie przepięciowe we wzmacniaczu? :thinking:

Szczególnie że autor pisze:

@POselPISu Czy korzystasz z przedłużaczy komputerowych z zabezpieczeniami? Masz uziemione gniazdka i sprzęty?

Mam listwe ale podłączoną bez uziemienia. Pokój nie ma uziemienia. Chyba bedzie wlasnie to co piszesz. Bo zaczelo sie to gdy zgasilem komp z tylu zasilaczem.

Może zasilacz sieje po sieci wyższe harmoniczne. Co to za zasilacz?

2 polubienia

Jeśli ma takie przebicia to na pewno sieje też harmoniczne co pewnie wpływa na jakość dźwięku ze wzmacniacza, ale nie powinno uruchomiać zabezpieczeń chyba :thinking: tak sobie myślę…

1 polubienie

Zasilacz CORSAIR 750W
Co to robić?

Działa wszystko na przedłuzaczu z lazienki. Ale jak to zorganizować na stałe. Nie wiem?

Poprawić instalacje elektryczna w domu najlepiej :wink:

Pralka do kuchni?

Może pomoże wypisanie się z pisu? :wink:

Jaki masz typ instalacji elektrycznej w domu? TN-C? To wtedy należy sprawdzić, czy na bolcu uziemiającym w gnieździe jest poprawnie wykonane zerowanie. Obudowa komputera musi być uziemiona (poprzez kabel zasilający) i przewód PEN w instalacji.

Napisz jeszcze, czy komputer jest w jakiś sposób połączony ze wzmacniaczem? Np. masz podłączony wzmacniacz do gniazda wyjścia dźwięku z komputera?

1 polubienie

Komputer jest podłączony do wzmacniacza kablem audio prolink 10 metrowym aby słuchać muzyki z komputera przez wzmacniacz i kolumny.

Na resztę nie potrafie odpowoedzieć. W pokoju uziemienia nie ma w ścianie.
Pozdrawiam

W ścianie to ono jest na pewno! Z dwóch (lub trzech) żył przewodów w ścianie, jeden jest “zerowy”. Trzeba zamontować w pokoju na ścianie (w miejsca zwykłego gniazdka), gniazdko z bolcem. Bolec podłącza się wewnątrz gniazdka do żyły “zerowej” (trzeba dysponować wskaźnikiem z neonówką - tam gdzie jest “zero” neonówka się nie zaświeci!) i wszystko gra.
Oczywiście wszystkie sprzęty (również pośredniczące listwy!) podłączane do tego gniazdka warto, by miały przewody 3-żyłowe (z gniazdkiem na bolec), czyli korzystające z dobroci gniazdka “zerowanego”

Robiłeś test, czy po odłączeniu tego kabla, wzmacniacz nadal się blokuje po włączeniu komputera? Mało to prawdopodobne, ale może to przebicie idzie po kablu sygnałowym?

Robiłem. W innym pokoju wmacniacz podłączony tylko do prądu też wiedział że włączyłem komputer i się zablokował

A może po prostu wymiana trefnego zasilacza w komputerze? :thinking:
Chociaż uziemienie też by się przydało, zamów elektryka na konsultacje, jakie są u ciebie możliwości.

W związku z tym zapewne posiadasz układ sieci TN-C, ale nie zrealizowany do końca, to znaczy przewód PEN nie jest wyprowadzony na bolec. Tym powinien zająć się elektryk, bo choć dziś już takich sieci się nie buduje, to w wielu budynkach nadal taka właśnie jest. A że jest to niedobre, to nich uświadomi Ci fakt, że w takiej sytuacji na obudowie komputera masz całkiem niemałe napięcie.
Czy to pomoże - nie wiem, ale powinno być wykonane.

Sprawa wyjaśniona. Zasilacz komputera jest w porządku. Szwankował wzmacniacz yamaha. Po kilku dniach wystarczyło że był włączony kilkanaście minut i się bardzo nagrzewał i ponownie dał dopiero włączyć jak ostygł kilka godzin. Komputer nie robił żadnego konfliktu. Wieża yamaha zepsuta. Temat skończony.
Dzięki wszystkim.