Mam około rocznego laptopa HP Omen. Wyczyściłem go, wymieniłem paste na procesorze i karcie graficznej, i temperatury przy jednej z gier prezentują się jak na zdjęciu. Chyba nie jest źle.
Ale jakie są maksymalne dopuszczalne temperatury pracy?
Widzę też że jeden wiatrak pracuje szybciej 3302RPM, a drugi tak jakby w ogóle 145RPM. To normalne, że jeden działa normalnie, a drugi prawie w ogóle? Od czego to zależy kiedy jeden wiatrak się włącza, a kiedy obydwa pracują? Procesor i5 i karta graficzna gtx1050 - znajdują się obok siebie, blaszki chłodzące są na jednym i drugim i od tego idą druty do wentylatorów?
Korzystałem z programu SpeedFan do sprawdzenia - nie wiem o oznacza jedna pozycja - Temp1 - co to jest?
Do pomiaru temperatur użyj programu hwinfo
https://www.hwinfo.com/
dostarcza mnóstwo informacji min. te o które pytasz
Temperatury bardzo dobre, biorąc pod uwagę, że masz zużycie CPU na poziomie ponad 75%. Nie ma oczywiście dokładnej granicy, bo różne podzespoły działają różnie, ale generalnie przyjmuje się okolice 90 stopni. W laptopach siłą rzeczy temperatury są wyższe i wyjący wiatrak przy jakimkolwiek nieco dłuższym obciążeniu jest normą.
Każdy CPU, czy GPU sam monitoruje swoje temperatury i w razie potrzeby obniża taktowanie. Nie licząc agresywnego OC z podbijaniem napięć nie ma możliwości ich uszkodzenia. Co najwyżej komputer się zawiesi.
Skoro maszyna działa stabilnie, to wszystko jest OK.
Jeżeli to są temperatury pod obciążeniem, to jak najbardziej są prawidłowe wręcz dobre.
Ewentualnie dla zmniejszania temperatury możesz zainwestować w podkładkę chłodzącą.