Własna strona WWW


(Gg505) #1

Witam! Szukam pół dnia - nigdzie nie ma, nawet na IRC-u pytałem! Więc teraz zapytam tutaj:

Jaki jest najlepszy darmowy program, do robienia stron WWW dla osób początkujących, abym zrobił stronkę zbliżoną wyglądem do tej: http://matfiz.eu/ ?? ?? ?? Umiał bym zrobić ją FrontPage, ale on jest płatny. Co polecacie ?


(Skr3czu) #2

Możesz użyć CMS np.

Joomla ( http://www.joomla.pl)

Albo coś łatwego:

ThePortal ( http://www.theportal.pl)

Pozdrawiam


(Gg505) #3

Dziękuję serdecznie.


(Mateuszlak) #4

taką stronkę trochę czasu się robi.

Home.pl ma kreator WWW.

Popatrz w interii tam nawet mają free hosting


(Fingerboarding) #5

Do grafiki darmowy Gimp a do kodu np. Zajączek. +Chęci , kursy itd.


(Gg505) #6

Dobra, dzięki wam wszystkim :slight_smile: Jeszcze 1 - jaki program skróty .php czyta (oprócz notatnika) ?


(Mateuszlak) #7

np.CoreEditor


(eyeti) #8

A ja polecam http://www.vgh.pl strona bez programowania. Wypełniasz tylko formularz rejestracyjny i cala reszta przebiega automatycznie. Niestety nie uzyszkasz dostepu do FTP


(komin15) #9

Ta strona jest oparta o joomle.

Tzn o darmowy sytem zarządzania treścią. Instalujesz na serwerze taką joomle dajesz templatke np ze strony http://www.templatki.com wstawiasz tekścik i juz masz stronkę. Proste, bezproblemowe, bezpłatne.


(Skr3czu) #10

Np. Zajączek 4.1


(Karmel) #11

Najpierw to jakiś program graficzny(nauka tworzenia grafiki na strone i tzw. layoutów), następnie nauka cięcia layouta, następnie zakup jakiejś książki html :stuck_out_tongue: lub nauka kursy htmlu z jakiejś strony, potem nauka php+mysql no i masz taką strone :slight_smile:


(Karolurb) #12

a ja dodam jeszcze od siebie, ze ksiązka opisująca kurs HTML od podstaw kosztuje 20 zeta. Jest tam duzo ciekawych informacji, skutecznei wprowadzi Cie w ten jezyk .... pozniej mozna jeszcze looknąc na JavaScript. Ostatnio spotkalem ksiązke za 40 zeta. Są tez te wszystkie kursy On-Line ale ja wole to miec w ksiązce, bo sie lepiej czyta i mozna miec przed sobą caly czas, a nie okienka co chwile przelączac :slight_smile:

Pozdrawiam


(Jarek21 1992) #13

tak, a szególnie ThePortal. Sam z niego korzystam i muszę powiedzieć, że jest zajefajny.

Najlepsze jest to, że łatwo możesz umieszczać tam swoje własne szablony i to, że jest oparty na plikach tekstowych. Także na większości serwerów z obsługą php będzie działać


(Evo Ix) #14

hmm... ja dodam też swoje 5 zł. Dla mnie najprostszy jest php-extreme . szablony sobie szukasz jaki Ci pasuje dodadajesz wszystko gdzie chcesz zmieniasz zawartości... Cóż więcej chcieć dla początkującego... z czasem pewnie zmieni ale początek w php-fusion to jest dobra rzecz. Pozdro