Własne polecenia w "Uruchom" w systemie Windows

Na Windows Seven też działa.

Wystarczy przenieść skrót z danym programem do katalogu X:\Windows, nazwać go jak się chce i tyle - efekt będzie ten sam.

No tak, ale to będzie już ingerowanie w windowsowski folder, a sposób przedstawiony na początku jest wygodniejszy, bez kopiowania pliku.

ja znam tylko sposób który podał przemek7525 i wiem że ten z wrzuceniem do X:/Windows działa w 7 jak zarówno w 98.

a co do twojego może i nie zaśmieca folderu windows i o tyle że sposób jest dłuższy.

Ja również do tej pory znałem sposób podany przez przemek7525 i od kilku lat właśnie w ten sposób tworzę swoje “skróty” do programów. Uważam, że porada podana przez qF3r jest przeznaczona dla bardziej zaawansowanych użytkowników, którzy umieją posługiwać się narzędziem RegEdit. Druga porada dla osób mniej “zaprzyjaźnionych” z komputerem, która na pewno sprawdzi się w boju. Osobiście polecam wskazówkę z wrzucaniem skrótów do Windows - jest wiele prostszy. A same skróty wiele miejsca nie zajmą, a jeśli ktoś dba o porządek, myślę, że bardzo to nie zaśmieci systemu.

Witam! Tak naprawdę wystarczy zmodyfikować zmienną środowiskową PATH. W niej zawarte są wszystkie ścieżki dostępu do folderów, które są sprawdzane po wpisaniu nazwy programu w oknie Uruchom bądź wiersza poleceń (na przykład jeżeli w Uruchom wpiszemy notepad uruchomi się nam notatnik, bo w zmiennej PATH jest zapisana ścieżka do C:\Windows).

Aby dodać nową lokalizację otwieramy wiersz poleceń i wpisujemy komendę

PATH {ścieżka_dostępu_do_folderu_w_którym_znajduje_się_interesujący_nas_plik};%PATH%

Wyrażenie %PATH% sprawia, że stara ścieżka jest dodawana do nowego wyrażenia, gdybyśmy jej nie dodali to pozostałaby tylko nasza nowa ścieżka i nie byłoby za dobrze. Aby wyświetlić zawartość tej zmiennej wpisujemy po prostu PATH. Pomoc uzyskujemy po wpisaniu

PATH /?

Pamiętajmy, że podajemy ścieżkę do folderu końcowego, a nie do pliku. Sprawdzany jest folder, a w nim szukane są pliki z rozszerzeniem exe, bat, com, cmd, wsh, wsf, js, jse, vbs, vbe.