Własny CMS od Podstaw


(baciany) #1

Chce abyście pomogli mi napisać własny CMS. A dokładnie nie szukam jakiegoś gotowego kursu gzie wystarczy pzrepisac kod i cieszyc się własnym CMS'em tylko o jakieś porady (co wstawić na index.php, jak połączyć wszystko z szablonem czyli ogulnie abyście mi Pomogli stworzyć Schemat Budowy CMS) Ja sam jakoś nie moge nic wykombinować. Mam nadzieję że mi jakoś podpowiecie od czego zacząć i jak wykonac to i tamto (Ale powiecie jak wykoac a nie podacie mi gotowy skrypt - chce mieć satysfakcje że rozrobiłem sam :smiley: ).


(L337 Crew) #2

W index.php wpisz

<??>

i ciesz się ze "swojego cms'a".

:lol:

"Ogulnie" unikalność cms'a zależy od jego silnika, czyli tak jak piszesz -

Znasz w ogóle php?

Analizując Twój post - dochodzę do wniosku, że otarłeś się o jakiś kurs i nie wiesz co ze sobą zrobić.

Znajomość podstawowej składni raczej nie wystarczy. Co z bazą danych? CMS na plikach tekstowych już znamy ( :wink: ).


(baciany) #3

Znaczy ucze się PHP ale patrząc w książkę mogę dużo zrobić. MySQL to tylko za pośrednictwem PHPMyAdmin.

Zapomniałem powiedziec że najlepiej żey to był CMS na plikach tekstowych.

Proszę o pomoc. Jak wykonac szablon zeby był na każdej stronie serwisu to zrobic nawet potrafiłem ale z dodaniem informacji było gożej bo na każdej stronie było to samo więc byłbym wdzięczny za "schemat" co ma się gdzie znaleźc ITP. No coś co mi pomoże w napisanu CMS. Nauczcie mnie zrobic chociaż żeby dao się zmieniac szablony i zawartośc Podstron. (rejestracja, download, galeria i takie tam to mnie nie interesują na razie)

Cos po prostu bardzo prostego. Tylko proszę o coś co mi pomoże. :smiley:


(Airborn) #4

W tym właśnie cały bajer, żeby wpaść na pomysł jak dany problem rozwiązać. "coś prostego" ma proste rozwiązanie, z definicji. Jeżeli nie potrafisz wykombinować "czegoś prostego" i wymyślić mechanizmu działania "tego czegoś" to rzuć php w cholerę i porób coś innego przy niedzieli. A jeżeli jesteś uparty i nadal chcesz w to brnąć, to zajrzyj do jakiegoś gotowego rozwiązania (sourceforge.net) i je dogłębnie przeanalizuj, jk nic nie zrozumiesz, wybierz coś prostszego. I tak w kółko, aż zaczniesz zrozumiesz.


(baciany) #5

Co to jest w ogóle za strona bo nie za bardzo wiem ;/

wszedłem na nią i nie wiem co mam na niej szukac.. CO na niej jest?? Kursy, cms'y ??

i szkoda że po Angielsku :confused:


(Irekxara) #6

gotowca :mrgreen:


(Efemek) #7

Witam, napisanie własnego CMS to nielada wyzwanie. Jeśli dopiero się uczysz, może być Ci ciężko niestety, a powiem, że był to pośrednio temat mojej pracy magisterskiej :slight_smile: Tak jak wcześniej już było napisane - warto "podglądnąć" rozwiązania stosowane gdzie indziej, natomiast można naspiać je na "swój" sposób :slight_smile: Na pewno musisz zapoznać się z funkcją include, połączeniem z bazą danych (np. darmowe mysql), możliwością tworzenia i zapisywania plików.. oj sporo tego będzie.


(baciany) #8

Z include sie zapoznałem :smiley: Zrobiłem coś Ala szablony :smiley:

Z połączeniem z baza danych też nawet. Zrobiłem strone co odczytywała dane z bazy i wyświetlała i drugą stronę co zapisywała dane. Osobno to wszystko mi wychodzi tak jak chcę ale jak prubuję to połączyc w jeden CMS to wychodzi mi JEDEN wielki Labirynt bez końca ;/


(Efemek) #9

mało piszesz, jeśli chodzi o problemy. do ładnego "kształtowania" strony użyj stylów (CSS), bo z Twojego posta wnioskuję, że tutaj jest problem. Pamiętaj - panel administracyjny też ważna rzecz. jeśli chcesz, abym zerknął na kod - daj znać, może uda mi sie pomóc.


(baciany) #10

Dzięki Kiedyś coś ci pokaże ale na razie sporo pracy przede mną.


(Fingerboarding) #11

Jeśli pytasz się o takie rzeczy , to znaczy że jeszcze za mało masz wiedzy aby napisać "cms'a" albo nawet zrozumieć jego zasadę działania. Zamiast porywać się na niemożliwe , zacznij od czegoś prostszego. Poskładaj zarządzalną stronę z gotowych skryptów ew. edytuj skrypty gotowców tak aby Tobie pasowało itd. Na pewno sprawi Ci to frajdę , i nie zrezygnujesz tak szybko.

Osobne skrypty które posłużą jako oddzielne moduły Twojego "cms'a" znajdziesz na hotscripts.pl.


(Efemek) #12

Bardzo mądra rada - podpisuje się rękami i nogami. Może jedno tylko zastrzeżenie - co do rozumienia zasad. To co innego niż brak koncepcji na jego wykonanie. Programuje od kilku lat i pamiętam jak na początku kombinowałem jak coś rozwiązać, ale tutaj doskonałą pomocą są gotowe skrypty.


(Fingerboarding) #13

Po obyciu się trochę ze skryptami , człowiek ma taką świadomość "co i jak" i łatwiej jest sobie "wyobrazić" mechanizm przetwarzania skryptu w takim cms'ie.