Witam, chce założyć własny prosty serwer FTP, z którego mógłbym kożystać będąc poza domem używając do tego np.tabletu, próbowałem programu CesarFTP, lecz mam dostęp do plików tylko w obrębie sieci domowej, czy do tego potrzebny jest jakiś bardziej rozbudowany program niż CesarFTP, czy po prostu coś źle konfiguruje, na tablecie jak i na smartfonie używam ES Eksplorator Plików, i widzi serwer, lecz poza domem juz po sieci komórkowej nie można się połączyć.
To raczej kwestia konfiguracji sieci, niż możliwości oprogramowania. W jaki sposób łaczysz się z dostawcą internetu? Modem bezpośrednio do komputera? router? Czy twój adres IP jest publiczny i przydzielony statycznie?
Logować się do serwera po adresie domenowym, po uprzednim przekierowaniu portu 21 i ustawieniu trybu pracy serwera na aktywny. Jeśli uruchomisz w trybie pasywnym, zobacz czy można określić pulę portów dla trybu pasywnego i zrób przekierowanie na te porty. Ewentualnie postaw całą maszynę w DMZ.
Zalogowałem się do serwera, skierowałem port na 21 w zakładce Forwarding, lecz dalej nie wiem jak określić daną pulę portów, i zrobić przekierowanie na te właśnie porty, w opcji DMZ ustawiłem na aktywny i podałem adres IP sieci domowej, lecz nie wiem czy to prawidłowo, czy lepiej podać adres IP, który mam od no-ip?
Dodatkowo, czy dzięki temu będę mieć dostęp z zewnątrz do obsługi zdalej routera, czy trzeba coś dodatkowo ustawiać,
Mieszasz pojęcia. Serwer ma działać w trybie aktywnym na standardowym porcie, czyli 21. Pzekierowanie robisz na ten port, wskazując prywatne IP serwera. W dyndns podajesz dane logowania i logujesz sie po adresie domenowymm. To wszystko. Dostęp do routera zależy od ustawień remote management.