Własny serwer i domena

Witam.

Kupuje i korzystam z różnych serwerów. Z tąd moje pytanie.

Co i jak zrobić żeby na własnym kompie zrobić sobie własny serwer a co najważniejsze domene (czy w ogóle można ją samemu zrobić? :expressionless: )

Oczekuje że dacie mi jakieś tutoriale albo inne cuda wianki do czytania.

Jeżeli taki temat już był to bardzo przepraszam, już nie będe. :mrgreen:

Jeśli serwer to Apache , jeśli serwer na Win to ISS.

Polecam lekturę książki :

“Apache Przewodnik encyklopedyczny Wydanie.3 Kompendium wiedzy dla programistów i administratorów” Ben Laurie & Peter Laurie.

Co do domen to nie mam pojęcia.

domeny nie da się zrobić na własnym kompie, trzeba ją wykupić

jakby tak było można, 2 osoby zrobiłyby sobie np. domenę http://www.dobreprogramy.pl i byłby konflikt

Aha dzięki…

A macie jakąś bardziej elektroniczną wersje tych poradników?

Druga sprawa. Gdybym zrobił serwer z mojego kompa to jak bardzo by mi go spowalniało? Tzn czy komputer byłby dużo wolniejszy czy nie? Poza tym, czy musiał by chodzić 24h?

Jak nie chodzi nie ma serwera - logiczne :roll:

Do “serwera” najlepiej nada się osobny komputer nie obciążony innymi procesami , albo jeśli masz duży zapas mocy to odpalone 2 systemy każdy z przydzielonymi zasobami.

Nom. To sie absolutnie wstrzymam z takimi planami z własnym serwem. Heh to jednak wbrew pozorom jest drogie :slight_smile:

Pozdrawiam

serwer na własnym kompie jest nieopłacalny, niewygodny, uzależnony od prędkości Twojego łącza, awaryjność może być wysoka w zależności od Ciebie i od operatora.

lepiej zaiwestować pare zł miesięcznie i wykupić jakiś serwer (tutaj są różne porady i ranking hostingu )

domena tak jak już wyżej było wspomniane musi być wykupiona *chyba że wystarczy Ci subdomena z firmy u której hosting będziesz miał (np jakasnazwa.home.pl)