WMP nie odtwarza napisów

Witam.

Problem dotyczy odtwarzacza WMP v.11, który nie odtwarza mi napisów do filmu .avi, które pobrałem jako plik .srt i wkleiłem je oczywiście do folderu z filmem.

Sprawdzałem w Ustawieniach czy da się coś zmienić by je odczytywał, ale nie bardzo wiem jak to zrobić.

Tym to dziwniejsze, że w innym, podobnym filmie też w .avi są napisy i tam je czyta.

Ale nie wiem czy nie jest to wina źle ustawionych napisów lub indywidualnych ustawień odtwarzaczy, bo w innych playerach a wiele ich różnych posiadam z tym jest różnie np. SubEdit-Player krzyczy już na początku, że Napisy są nieposortowane ale jednak je odczytuje, Media Player Classic w ogóle ich nie odczytuje, a AlShow część pokazuje, a część nie.

A już ALLPlayer odczytuje je poprawnie.

Nie wiem też czy nie powinienem zreinstalować głównych kodeków, a mam K-Lite Codec Pack v. 9.1.0 (Full) przy okazji do nowszych.

Dlatego tak myślę, że dawno ich nie reinstalowałem, a poza tym być może są one niepoprawnie dobrane i skonfigurowane lub istnieją jakieś “zgrzyty” z innymi kodekami i filtrami. Nie wiem też czy np. wszystko jest dobrze w Ustawieniach napisów ffdshow video decodera itd. ?

Objawia się to m.in. tym, że jak włączam coś w WMP to pojawiają się ikony na pasku zadań od AC3Filtera i DirectVobSub-a włączające podwójne napisy jeśli one są i rozjeżdża się też wtedy odtwarzanie.

Poza tym w Codec Tweak Tool-u w K-Lite w Configuration > DirectShow Filters przy DirectVobSub wciąż wyświetla się: to, a przy AC3Filter: to, a potem już normalnie: to.

Resetowałem też Ustawienia całego K-Lite do domyślnych, ale to raczej nic nie zmieniło.

Pomóżcie, radźcie coś - w czym tutaj tkwi problem i jak go rozwiązać ?

Jeżeli wszystkie kodeki są w porządku, a inne napisy działają, to jedyne co mi przychodzi do głowy w związku z WMP, to nazwa napisów inna niż pliku wideo.

O ile się nie mylę, to WMP wymaga aby plik z napisami miał taką samą nazwę co plik video.

Osobiście nie przepadam za K-Lite.

Dla Windws XP - XP Codec Pack http://www.dobreprogramy.pl/XP-Codec-Pa … 13343.html

Dla WIndows 7 - Win7codecs http://www.dobreprogramy.pl/Win7codecs, … 13277.html

Po zainstalowaniu tego (dla odtwarzacza w wersji 64 bit warto zainstalować x64 components) wszystkie programy u mnie odtwarzają napisy odpowiednio.

Właśnie tego nie jestem pewien czy wszystko w porządku z tymi kodekami K-Lite - to spora rozmiarowo paczka, zawierająca mnóstwo szczegółów, które instalator proponuje ręcznie dobrać i skonfigurować. Niewykluczone, że tu coś pominąłem lub błędnie dopasowałem.

A może jakieś inne kodeki od innych programów brużdżą w tym. Posiadam różne takie programy.

Posiadam też paczkę Real Alternative i XVid Video Codec i niezależne wtyczki Lame i FFmpeg.

I dlatego proszę was o pomoc w rozstrzygnięciu tego. Mam system XP Pro 32-bitowy.

Co do napisów to tak, ja dobrze o tym wiem że powinny być one identyczne w nazwie jak plik filmowy.

A sam Windows Media w ogóle ma zdolność odczytu tych napisów w formie .srt, to specyficzny odtwarzacz - bo systemowy ? Być może trzeba coś zmienić w ustawieniach, ale co ?

Chociaż z drugiej strony mam inne filmy z napisami, które on odczytuje.

A taki np. Media Player Classic, który jest dodatkiem do tych kodeków, domyślnie też nie czyta tych napisów. Domyślnie, bo może trzeba coś zmienić w ustawieniach odtwarzacza ?

To jeszcze może zależeć pewnie od ustawień własnych poszczególnych odtwarzaczy.

Tutaj noszę się z zamiarem jeszcze wypróbowania takiego ponoć dobrego odtwarzacza VLC Player, ale nie wiem czy jest godny polecenia, jeśli tak - piszcie.

Inne kodeki - trochę lżejsze jak sądzę o których piszesz postaram się wypróbować, ale właśnie zastanawiam się gdzie tkwi ta przyczyna. Czy nie zreinstalować K-Lite Full na rzecz K-Lite Mega np.

Tylko cały problem jest we właściwej konfiguracji.

Tym bardziej, że wywala mi pewne błędy, które pokazałem na obrazkach wyżej i których przyczyny nie rozumiem - i tu prosiłbym o pomoc w zidentyfikowaniu tego.

Zapewne to masz na myśli, pisząc że ich nie używasz - to dość rozbudowana paczka.

Cóż, są jeszcze różne wersje tych kodeków - Basic, Standard, 64-bit i powyższe. Ja używam Full.

Mam pytanie. Jak oglądasz avi, i masz napisy do nich, to są na czas, czy w klamerkach { } Jeśli w klamerkach, to jest to opcja dla DVD.

Jeśli chodzi o odtwarzanie w Media Player Classic napisów, to wchodzisz w opcje --> Odtwarzanie --> DVD/OGM i tam masz , napisy ".

Jeśli chodzi zaś o WMP 11, to sprawdzałem, i nie widzę opcji czytania napisów, ani synchronizacji :slight_smile:

Witam ponownie.

Z wymienionych przeze mnie kodeków korzystam dlatego, że po instalacji aplikowana jest “sugerowana konfiguracja”.

Za każdym razem te konfiguracje spisują się u mnie bardzo dobrze i nie wymagają modyfikowania ustawień.

Jedynie kodeki dla Windows 7 z zainstalowanymi komponentami x64 wymagają modyfikacji ustawień, aby poprawnie wyświetlały miniatury podglądu dla RMVB i MKV.

Jeżeli korzystasz z systemu operacyjnego Microsoft Windows 7, to zainstaluj wspomniane przez mnie kodeki.

Następnie uruchom komputer ponownie.

W menu start będziesz miał folder Shark007.

Uruchom jako administrator konfigurację kodeków i wybierz ustawienia sugerowane.

Wszystkie kodeki są z miejsca konfigurowane, a odtwarzanie plików przypisane do WMP :slight_smile:

Nie rozumiem o co Tobie chodzi, jak to na czas, wyjaśnij ? :slight_smile:

Również nie ma żadnych klamr, po prostu same napisy po polsku i tyle. Pisałem przecież, że w innych odtwarzaczach są te napisy.

Ok, tylko że w tej opcji mam ustawione na Default, czy to nie wystarczy, czy zmienić na Polskie ?

No właśnie nie ma tam tych opcji napisów. Bo to systemowy player, on w ogóle ma mało opcji.

Tylko dlaczego w jednych plikach są te napisy polskie w WMP i MPC, a w innych nie ?

Jak sądzę masz OS Windows 7… ?

…a ja jak już wspomniałem na tę chwilę korzystam z systemu Win XP.

Poza tym możecie mi powiedzieć dlaczego jak otwieram plik w WMP lub MPC to w trayu natychmiast wyskakują ikony od AC3Filter-a i DirectVobSuba - powodując dodanie podwójnych napisów i rozjeżdżanie się obrazu ?

Obraz “skacze” zamiast lecieć płynnie.

Jak to mogę wyłączyć ? Ponoć istnieje coś takiego jak DirectVobSub Manager, który to wyłącza na stałe, ale jak to zrobić z poziomu samego K-Lite ?

No i te błędy, które mi wyskakują to z czego mogą wynikać i jak je naprawić :?:

Rozważam tę reinstalkę kodeków, nie wiem tylko na jakie się zdecydować - chyba Mega lub Full od K-Lite.

Od dawna ich używam i było dobrze, jednak nie wiem jak dla napisów z których korzystam dopiero od niedawna.