Witam.
Problem dotyczy odtwarzacza WMP v.11, który nie odtwarza mi napisów do filmu .avi, które pobrałem jako plik .srt i wkleiłem je oczywiście do folderu z filmem.
Sprawdzałem w Ustawieniach czy da się coś zmienić by je odczytywał, ale nie bardzo wiem jak to zrobić.
Tym to dziwniejsze, że w innym, podobnym filmie też w .avi są napisy i tam je czyta.
Ale nie wiem czy nie jest to wina źle ustawionych napisów lub indywidualnych ustawień odtwarzaczy, bo w innych playerach a wiele ich różnych posiadam z tym jest różnie np. SubEdit-Player krzyczy już na początku, że Napisy są nieposortowane ale jednak je odczytuje, Media Player Classic w ogóle ich nie odczytuje, a AlShow część pokazuje, a część nie.
A już ALLPlayer odczytuje je poprawnie.
Nie wiem też czy nie powinienem zreinstalować głównych kodeków, a mam K-Lite Codec Pack v. 9.1.0 (Full) przy okazji do nowszych.
Dlatego tak myślę, że dawno ich nie reinstalowałem, a poza tym być może są one niepoprawnie dobrane i skonfigurowane lub istnieją jakieś “zgrzyty” z innymi kodekami i filtrami. Nie wiem też czy np. wszystko jest dobrze w Ustawieniach napisów ffdshow video decodera itd. ?
Objawia się to m.in. tym, że jak włączam coś w WMP to pojawiają się ikony na pasku zadań od AC3Filtera i DirectVobSub-a włączające podwójne napisy jeśli one są i rozjeżdża się też wtedy odtwarzanie.
Poza tym w Codec Tweak Tool-u w K-Lite w Configuration > DirectShow Filters przy DirectVobSub wciąż wyświetla się: to, a przy AC3Filter: to, a potem już normalnie: to.
Resetowałem też Ustawienia całego K-Lite do domyślnych, ale to raczej nic nie zmieniło.
Pomóżcie, radźcie coś - w czym tutaj tkwi problem i jak go rozwiązać ?