Od około tygodnia z moim komputerem coś się zaczeło dziać… strasznie wolno działa, internet też zwolnił, padła mi karta sieciowa, skacze pulpit oraz niektóre aplikacje.
Komputer uruchamia się dość długo, jak klikam PPM na jakiś plik/folder to komputer na chwilę się zawiesza.
Zawsze jak uruchamiam komputer to musze restartować modem kilka razy ponieważ zrywane jest połączenie.
Wydaje mi się, że to może być wina Kaspersky Internet Security. Jak wyłączam KIS’a to moge odnowić połączenie z internetem oraz jak klikam PPM na jakiś plik/folder to normalnie pokazuje się lista rzeczy które moge wykonać na pliku/folderze.
Na początek zakładka Tests, klikasz Start (trochę potrwa), potem wklejasz zawartość pliku eventlog.txt (będzie w katalogu z programem). Następnie zakładka SMART, klikasz Get SMART, potem PPM na tablicy wynikowej => Copy All To Clipboard i wklejasz log.
Zaznaczasz do skanu wszystkie partycje, potem File => Standard scripts => zaznaczasz opcję 2 => klikasz Execute selected scripts => po zakończeniu skanu klikasz ikonę dyskietki po prawej stronie, zapisujesz log i podajesz tutaj jego zawartość.
■■■■ówka, uruchomiłem RootRepeal, zawiesił się komputer, wyszkoczył magiczny BLUE SCREEN i pozniej nie dało się uruchomić komputera ;/ Oczywiście usunołem partycje C, zrobiłem C oraz D i system mam na D chyba wszystkie dane poszly sie kochac ? ;/
Czy moge jeszcze odzyskac to co stracilem ? Na dysku C nie ma nic ;/
Niech ktoś mi poleci gdzie moge spytać się o jakiś zestaw komputerowy.
Użyj programu PhotoRec (jest razem z TestDiskiem). Pamiętaj żeby lokalizacja do której mają się kopiować pliki nie była na partycji z której dane się odzyskuje. Jeśli dane nie były pofragmentowane czy nadpisane to powinny się odzyskać.
Po uruchomieniu PhotoRec’a pojawi się okno z wyborem dysku, zaznaczasz swój, wybierasz Proceed. W następnym oknie nic nie przestawisz, zatwierdzasz enterem. Potem zostaniesz przeniesiony do menu wyboru partycji z której dane mają zostać odzyskane. Wybierasz partycję a potem system plików jaki zawierała partycja z której chcesz pliki odzyskać (wybierz Other ). Następnie wybierasz czy pliki mają być odzyskiwane tylko z wolnej przestrzeni dysku (opcja Free ) czy z calej partycji. Zatwierdzasz wybór enterem, a następnie wybierasz katalog do którego mają być zapisywane odzyskiwane dane. Docelowo ustawiony jest folder programu. Aby przejść folder wyżej wciskasz strzałkę w lewo lub wybierasz górne dwie kropki. Pisałem na szybko więc mogą być błędy.