Wolna prędkość przy udostępnianiu

Witam.

Mam taki problem.

Posiadam Windows 7 Ultimate X64 i dzisiaj ustawiłem sobie udostępnianie.

Mam 2 komputery, jeden stacjonarny (do niego podłączony router) oraz laptopa (bezprzewodowo się łączy z routerem).

Na obu komputerach ten sam system podobnie skonfigurowany i chroniony Kasperskim Internet Security 2010.

Mój router to Linksys WAG200G , a internet to Netia 6Mb/s, ale to chyba nie ma znaczenia.

I teraz problem polega na tym, że jak przesyłam sobie pliki to lecą “tylko” prędkością około 2Mb/s.

Np. z laptopa w kierunku stacjonarnego czy na odwrót. Cały czas taka sama wolna prędkość i ogólnie to teraz lepiej zgrać na przenośny dysk i przenieść “ręcznie” te pliki.

Pliki o wielkości 11GB przenoszą się około 2godzin jak nie dłużej, a gdzieś chyba pisało, że ten router daje możliwość do 54Mb/s czy coś takiego.

W każdym razie to 2mb/s wydaje mi się zbyt powolne, ale nie wiem co może powodować takie coś.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

Pliki kopiują się 2Mb/s czy 2mb/s. Zdecyduj się :slight_smile: Może nie zwróciłeś uwagi na jednostki i kopiuje się 2MB/s? Jeśli tak to dla Wi-Fi ok. W mojej sieci transfer pomiędzy urządzeniami Wi-Fi wynosił właśnie 2 MB/s max 3 MB/s.

54Mb/s to prędkość maksymalna routera w sieci Wi-Fi. W przypadku tego routera chyba lepiej nie będzie. Nie można w nim wymienić anteny na jakąś o większym zysku (dBi)

Prędkość przesyłania pomiędzy komputerami w sieci Wi-fi wynosi w standardzie G (54Mb/s) od 11Mb/s do około 22Mb/s czyli od nieco ponad 1MB/s do nieco ponad 2MB/s i tego nie przyspieszy żadna wymiana anteny. W standardzie G nie da się po prostu szybciej i tyle. Rozwiązaniem tego problemu jest:

podłączenie laptopa i stacjonarnego za pośrednictwem kabla sieciowego i routera, zauważysz wyraźnie polepszenie transferu

sposób drugi jest niestety kosztowny i wymaga inwestycji w nowy sprzęt sieciowy: router i 1 lub 2(jeśli laptop nie obsługuje standardu N) kart sieciowych

wtedy powinno być teoretycznie szybciej niż po skrętce komputerowej

@Dzikimuflon popraw wielkość literek, zmienia się b (b - bity, B - Bajty) a nie m ( duże M - mega). Do autora - sprecyzuj o jakie jednostki ci chodzi.

mb To jest milibit. Takiej jednostki w rzeczywistości nie ma, bo musiałaby być mniejsza od bita a nic mniejszego nie ma. A dzikimuflon zacytował ją z postu Patricko.

Fakt, sorrki, nie zrozumiałem kontekstu… mb… To ma niezłe lagi w grach…

Tylko migracja w kierunku technologii N zapewni wysokie prędkości transferu w sieciach lokalnych. Podtrzymuję, że zrozumiałem o co chodzi @Patricko

Wesołego Alleluja :slight_smile:

a jaka predkosc jest przewidywana dla wifi w standardzie N?

Posiadam laptopa Asus M60J i ruter Asus RT N-16 i transfer miedzy komputerami jest ok 5-6MB/s i nie za bardzo mi sie to widzi.

Niewiem jak moge polepszyc predkosc transmisji, a jezeli chodzi o zasieg to jest znakomity, moj kolega w drugim bloku gra w csa na nim i ma ping 70ms

w standardzie N przewidywana prędkość to 300Mb/s

A widziałes kiedys taki transfer?

to transfer teoretyczny, dla porównania powiem, że standard G (54Mb/s) przy przesyłaniu między kompami to około połowy czyli 2MB/s 54Mb/s to wartość brutto, netto to połowa

w praktyce N to około 100Mb/s i tyle ja uzyskuje na routerze