W pracy mam Win 10 i też czasem zamula.
Proszę, zrobiony benchmark
Czy instalowałeś lub pobierałeś programy lub inne treści multimedialne w sposób nielegalny? Tzn. płyta od kolegi/ gry z chomikuj/ filmy z torrenta?
Nie, nic z tych rzeczy nie miało miejsca. Pozatym, tak jak napisałem na poszątku tematu - Windows 10 od samego początku działa wolno…
Dysk zdrowy
…teoretycznie mogłeś wgrać okienka z the piratebay i od nowości hackować FBI
teoretycznie mogłeś wgrać okienka z the piratebay
nie mogłem, pobrałem ze strony Microsoftu przy pomocy Media Creatiom Tool.
Wykres paskudny, bo to powinna być prosta kreska z ewentualnie małymi skokami/spadkami. Zainstaluj oprogramowanie producenta dysku, spróbuj zaktualizować firmware i wykonać TRIM dysku jeżeli z jakiegoś powodu się sam nie wykonuje.
Poszukaj na stronie producenta laptopa sterownikow zwiazanych z plyta glowna
- Intel Chipset
- Intel Management Engine
- Intel Dynamic Platform and Thermal Framework
- Intel Rapid Storage
i inne cuda wianki zwiazane z chipsetem
Ostatnio instalowalem kolezance Win10 na takim samym procku i smigal dobrze po wystartowaniu Windowsa (miala HDD).
No i domyslnie po zainstalowaniu Windowsa, wydajnosc byla ustawiona na srednia (zmien klikajac na baterie).
… oprogramowanie to jedno, ale on robi test z działającego WIndowsa, żeby mieć 100% dokładny wynik, to trza by z LIve CD, stąd mogą wynikać te górki
Robiłem takie same testy spod działającego Windowsa i ani na dysku NVMe, ani na dysku SATA nie miałem takich wyników. Nie mam też zainstalowanych jakichś cudownych wspomagaczy w postaci Intel Rapid i innych. Trzeba sprawdzić w menadżerze zadań lub monitorze zasobów czy i ewentualnie co zajmuje tyle czasu dyskowi. Myślę, że to coś WU tam się kisi. Ewentualnie puścić znowu benchmark i sprawdzić który proces jeszcze chce wtedy grzebać w dysku.
Sorki marcinku, ale Lordem prawdę rzecze. Nic nie powinno tak killować dysku co kilka sekund na systemie, na którym nic nie ma.
PS: chyba że malware krąży po sieci domowej i zaraz wbiło w nowego kompa?
dzięki za pomoc i zaangażowanie.
Zakładam, że to wina słabego kompa…
no i być może inaczej definiujemy wolne działanie i mulenie - do osób które piszą że na takich samych lub słabszych konfiguracjach wszystko działa szybko
Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Jeszcze jak macie czas to możecie rzucić okiem na benchmark nowego dysku SSD moje brata:
Początek ma brzydki.
A na początku zwykle lądują pliki Wndowsa
Wypadłoby zrobić reinstalkę, ale 15 % na początku przeznaczyć jako pusta partycja.
W ostatnich dniach w komputer Świat jest instrukcja jak przyspieszyć Windows 10 i m.in. Jak zwiększyć moc obliczeniowa RAM bez nowego ram-u , a zmieniając ustawienia w wykorzystaniu awaryjne pamięci już z dysku operacyjnego. Można zwiększyć o 100% i to działa. Mam dużo starszy procesor i płytę główną z SSD i działa. Polecam poszukać i zastosować.
Nie żartuj Pan, nie polecam się w to bawić z prostego powodu: jeżeli ktoś napisał, że “można zwiększyć moc obliczeniową Ramu bez nowego Ram”, to lepiej takiego bełkotu nie słuchać i nie wprowadzać. Ram ma 0 moc obliczeniową i dowolne + 90987651354798% również da 0. Podobnie myślę o całej “optymalizacji”, jak ma się czystego Windowsa, to może z 5%, ale nie 100%
A co w tym dziwnego. To samo można zrobić z kartą graficzną. Gdy brakuje pamięci ma przyporządkowana rezerwę na dysku operacyjnym.
Ta “Tajemna” opcja zwana jest “plikiem wymiany” i jest aktywna w Windowsie od samego początku. Niestety! Korzystanie z niej, szczególnie w przypadku dysków HDD, powoduje OGROMNY spadek wydajności. Kluczem do wysokiej wydajności jest zapewnienie wystarczającej ilości ram, tak by dyskiem nie mielił - w skrajnych przypadkach np. netbooki z wlutowanym RAM< to wymiana HDD na SSD tutaj nieco pomoze.
Tak wszystko się zgadza, ale w temacie mowa jest o SSD. I braku możliwości zwiększenia Ramu. Choć moi zadaniem można zawsze zmienić kość na z większą pojemnością. Chyba że i taka możliwość zablokował producent.
Gdzie widzisz, że brak możliwości ruszenia RAM:)?
Ten procek i3 obsłuży 16 GB, wiec nawet pojedynczy slot utrzyma 8 GB, przy czym nie znamy dokładnego modelu, ale bardzo rzadko producenci przy procesorach lepszych od Atomów na chama blokują rozbudowę lutując RAM - im też się to nie opłaca, bo muszą “dwie wersje” płyty robić do podstawowego i rozbudowanego modelu A co do dysku SSD, to właśnie on też może mulić- jego szybkość wygląda w dokłach jak topowych HDD ;-)Wiec problem raczej bym widział techniczny, nie programowy, no z wyjątkiem codziennego zasysania syfu z torrentów.
Niestety nie mogę dołożyć więcej ramu/ brak slotów.
Cytat z w/w
Mówiąc szczerze i wprost - problem tkwi w słabym sprzęcie
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie