Wolne kopiowanie danych na dysk przenośny i odwrotnie


(Piotrek Mentos) #1

Witam. Szukałem już prawie wszędzie na ten temat. Wypróbowałem wszystkie możliwe sposoby jakie znalazłem na necie i dalej to samo. Posiadam dysk przenośny western digital 250gb 7200 8mb cache podpięty pod usb. Problem jest taki że strasznie wolno kopiuje dane, film 300mb kopiuje się 12 minut. Sprawdzałem dysk u kolegów u nich dane kopiuje normalnie, tylko u mnie tak jest. Proszę pomóżcie bo nie mam bladego pojęcia co z tym zrobić :frowning: Z góry dzięki.


(Larry Bigl) #2

Zależy jakie masz USB na płycie głównej. Jeśli 1.1 to ono wolno kopiuje, jeśli 2.0 powinno szybciej.


(Piotrek Mentos) #3

usb mam właśnie 2.0


(efazeti) #4

masz prawidłowo poinstalowane sterowniki? do płyty głównej itp.?

spróbuj podłączyć dysk pod inne wejście USB


(Piotrek Mentos) #5

podłączałem już pod wszystkie wejścia usb. Sterowniki od płyty głównej zainstalowane tak jak trzeba.


(Mariosti*) #6

piotre.mentos , do usb są systemowe, zreinstaluje je z menadżera urządzeń przy podłączonym dysku.


(efazeti) #7

może trzeba w BIOSie ustawić prędkość USB, u mnie np. tak jest (FullSpeed, HiSpeed) - sprawdź


(Piotrek Mentos) #8

Jak kupiłem obudowę na dysk przenośny to była tam płyta, tylko że pech chciał że nie działa.


(Piotrek Mentos) #9

A co do biosu to jak by było jak mówisz to z pendriva tez by mi wolno kopiowało a kopiuje normalnie


(Kabuto1378) #10

system to Windows XP/Vista czy 98/Me. Odinstaluj wszystkie sterowniki płyty głównej, ściągnij najnowsze i wtedy próbuj, przeczytaj dokładnie instrukcje dysku, wejdź na stronę producenta dysku i ściągnij najnowsze sterowniki. Przydałoby się też zaktualizować bios płyty głównej ale to najsampierw.


(Piotrek Mentos) #11

System to win XP. Ściągnąłem najnowsze sterowniki ale zainstalować nie mogę bo mi pokazuje że nie mam sp1 a mam. Zaraz odinstaluje i zainstaluje jeszcze raz stare.


(Kabuto1378) #12
  1. zaktualizuj bios, sprawdź czy w odpowiedniej opcji (FullSpeed, HiSpeed) jest zaznaczona szybsza opcja.

  2. zainstaluj jak nie masz SP2 i SP3.

  3. odinstaluj stare sterowniki i zainstaluj najnowsze.

  4. spróbuj na rożnych wejściach USB

4 jeżeli nic to nie daje spróbuj przeinstalować system i spróbuj wszystko od nowa,


(Piotrek Mentos) #13

No sp2 i sp3 to na pewno nie zainstaluje. Raz już miałem i więcej nie chcę. Chyba właśnie format i przeinstaluje system


(Kabuto1378) #14

Ja i nikt kogo znam, nie miał problemów z SP2 lub SP3, nie marudź, instaluj.


(Adalbert) #15

"No sp2 i sp3 to na pewno nie zainstaluje. Raz już miałem i więcej nie chcę. Chyba właśnie format i przeinstaluje system" a potem dograsz najnowszego SP. Jak zainstalujesz na początku to wszystko będzie git, nie wiem jakie mogłeś mieć problemy...


(Mariosti*) #16

KabutO , Wystarczy SP3, sp2 się w nim znajduje.