Wolne łącze internetowe :(

Cześć pisze ponownie na temat problemu z wolnym łączem internetowym , ostatnio wykupiłem sobie pakiet internetowy - 4 mega . Prędkość miała wynosić około 488 kB /s , lecz jenak nadal po tych 3/4 dniach jest nadal problem ponieważ ta predkość pobierania wynosi 100kB/s . Co się dzieje ? Do tej pory nie miałem problemów z tym łączem , mieszkam 4 km od nadajnika i tak… mam radiowke :slight_smile: W czym problem ? o.O

P.S czy jeżeli założyłem router niedawno musze jakoś instalowac coś zeby było wifi także dla komputera ?

Aby mieć wifi na komputerze musisz mieć kartę wifi. I oczywiście wgrane do niej sterowniki.

Co do prędkości, z tego co pokazywałeś w ostatnim temacie masz niską prędkość na torrentach, pomimo bardzo wysokiej ilości jednoczesnych połączeń. Ale to już może być kwestia czy porty są przekierowane i jest połączenie z peerami (pozwolenie na ruch przychodzący). W łączach mobilnych jest z tym problem, w radiówkach zależy od admina.

Jak wygląda speedtest np. na speedtest.net?

ping 46 downloadn 1 mbps upload 0.4 mbps

Więc niska prędkość nie dziwi, po prostu dostajesz od dostawcy 1Mbps co daje ok. 120KB/s przy pobieraniu plików.

1Mb daje 128KB/s, więc przy 4Mb powininieś mieć 512KB/s. Ale też zależy jaka jest to technologia i czy w umowie nie ma przekrętu z zapisem “do XX Mb”