Wolne łącze poprzez Wi-fi

Witam

Posiadam internet z kablówki Multimedia prędkość 20Mbits/s, komputery są połączone poprzez wi-fi za pomocą rutera PENTAGRAM Cerberus P 6361. Niestety kiedy próbuje pobrać coś z internetu to transfer dochodzi tylko do 9Mbits/s, podobnie jest kiedy wymieniam pliki między komputerami transfer jest bardzo wolny. Komputery łączą się łączem 802.11g kanał 6.

Czy ktoś wie dlaczego transfer jest taki wolny, przecież 802.11 łączy się nawet 52Mbits/s, jak to naprawić?

Dodam że jeśli połączę komputery poprzez kabel to transfer jest prawidłowy czyli ok 20Mbits/s

potrzebuje pomocy

pozdrawiam

sprawdź na jakich kanałach pracują pozostałe sieci w Twojej okolicy, czy przypadkiem nie ma konfliktu,

w zasadzie najlepiej żeby była jakaś separacja kanałów, czyli w Twoim przypadku czy jakaś sieć nie pracuje na kanałach powiedzmy 4,5,6,7,8 :slight_smile:

jeśli się nie da to zwyczajnie zmień kanał na taki który jest wolny

Wiele zależy od samego umiejscowienia urządzeń - routera i kart sieciowych. Ponadto nie jest to superszybki router więc straty też są spore. Popraw anteny (ustaw je dokładnie pionowo lub spróbuj trochę zmienić kąt).

Oprócz ustawień, które zaproponował ci niezDarek , być może trzeba będzie zmienić router na N-lite, który ma w teorii 150Mb/s a ze stratami wyciągnie 20-35Mb/s.

Sam już nie wiem

Zmieniłem kanał na 11 i nic, siedziałem z laptopem tuż przy ruterze i nic :frowning: jakby łącze było ograniczone…

Kolega ma taki sam ruter, ja sam go konfigurowałem i jemu ładnie chodzi i trzyma ciągle łącze 802.11n a mój przełącza się na “g”

Może i ten sprzęt ma straty ale bez przesady z 54 na 10-11 Mbits to trochę dużo :frowning:

A Twoja karta sieciowa obsługuje w ogóle standarn 802.11n?

w laptopie tak

acer 5820tg, broadcom 802.11n network adapter.

ta druga kartę 802.11 mam wyłączoną i próbuje tylko z laptopem

Poszperaj w konfiguracji routera- najprawdopodobniej masz wyłączony w nim standard n. A co do komunikacji z kartą “b” możesz trochę pokombinować z kanałami ale z pewnością do prędkości jak po kablu nie dobijesz.

-edit-

Tak jak masz na stronie 19 w instrukcji: http://bit.ly/IpXbAB

Powinieneś mieć ustawione na 11b/g/n mixed mode.

Wyniki ciągle takie same

f212d539d7e58e4bmed.jpg

Jeśli łączy Ci się ciągle po “g” to raczej niestety nic nie poradzisz.

tak mam tak ustawione

ae862a2177293f3am.jpg

Dodane 01.05.2012 (Wt) 12:46

tylko dlaczego u tego kumpla łączy się przez “n” a ma identyczny ruter

Wejdź w połączenia sieciowe w panelu sterowania i 2x LPM na kartę sieciową bezprzewodową. Co jest napisane w polu szybkość?

93467206fc5bf7d5m.jpg

kurcze muszę iść do pracy

dopiero wieczorem się odezwę

Sam sobie odpowiedziałeś w pytaniu. Komputer z routerem łaczy się w standardzie G. Niestety tak będzie dopóki nie wymienisz na sieciówkę w standardzie N. Widziałem to juz nie jeden raz. Po pierwsze standard G nie jest w stanie osiągnąć pełnej prędkości przesyłu danych niejednokrotnie uzytkownicy którzy zmianiali prędkość internetu z 16Mb/s na przynajmniej 20Mb/s musieli wymienić router a co się potem okazywało i sieciówke bo nie wyrabiała. To że łączy ci się ona z routerem na 54Mb/s nie oznacza że będziesz mieć taką prędkość na przełożeniu sygnału z portu WAN.

Natomiast jeżeli masz sieciówkę w standardzie N to spróbuj wymusić w ustawieniach sterownika na połączenie w standardzie N a w routerze dla tego połaczenia możesz ustawić kanał na szerokość tylko 20MHz tylko w takim przypadku starsze urządzenia będą miały problem z połaczeniem.

PS. Ten router działa w standardzie Draft N. Więc nawet nie ma on pełnych możliwości N.

Hej

Znalazłem rozwiązanie.

Udało mi się uruchomić ruter na “n” ale to nic nie dawało

Więc dalej kopałem w nim i w komputerze aż coś mnie tchnęło abym wyłączył program cfosspeed i… to było to! !!

Teraz wszystko śmiga aż miło. Dziwne program do zarządzania łączami a z takimi ograniczeniami

Dzięki za pomoc, trochę się nauczyłem.

pozdro